Ciasto na pizzę. Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? Sekretem jest mąka i… długa fermentacja ciasta! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszną, domową pizzę? Zobaczcie przepis na idealne ciasto na pizzę!
Macie ochotę na pyszną, domową pizzę? Zobaczcie przepis na idealne ciasto na pizzę! fot. pixabay
Udostępnij:
Pizza może być z mięsem lub bez, z sosem czosnkowym lub z oliwą, z dużą ilością składników lub minimalistyczna - wszystko zależy od tego, kto ją przygotowuje. Najważniejsze jest jednak ciasto! Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Sekretem są najlepsze składniki i… czas!

Powodów, by kochać pizzę jest tak wiele, jak wielu ma ona smakoszy. Jednak o ocenie pizzy świadczy sposób przygotowania jej spodu. Czy istnieje idealne ciasto na pizzę?

Sekret pizzy? Ciasto idealne

Wspaniały smak, prostota przygotowania i radosne skojarzenia sprawiły, że pizza przeniosła się do popkultury i nie zamierza jej opuścić. To potrawa uniwersalna i choć gusta mamy różne, każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Pizza oryginalnie kojarzona jest ze słonecznymi Włochami, jednak historycy wskazują pierwsze ślady jedzenia cienkich placków z dodatkami już w starożytnych Atenach.

Oznacza to, że nieważne, gdzie jesteś – pizza zawsze będzie dobrym wyborem. Warto pamiętać, że jej sekretem nie są wymyślne dodatki, a idealnie wyrobione i upieczone ciasto.

Sposób na domową pizzę idealną

Pizza podbiła serca ludzi na całym świecie, a dzielenie pachnącego ciasta z dodatkami na cztery lub osiem trójkątów to idealny sposób na wygodne jedzenie nie tylko w pojedynkę. Nic więc dziwnego, że pizza jest jednym z najczęściej pojawiających się dań na spotkaniach towarzyskich.
Chcąc przygotować pizzę samodzielnie dla swoich bliskich pamiętajmy, że odpowiednie przygotowanie ciasta z użyciem wysokiej jakości składników to podstawa sukcesu.

Ciasto na pizzę – najważniejsza jest mąka

Coraz częściej na sklepowych półkach możemy znaleźć mąkę specjalnie do pizzy. Mąkę na pizzę charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia przez co ciasto zyskuje lekkości, a takie wypieki są zdecydowanie bardziej delikatne. Mąka na pizzę (np. od Młyna Jaczkowice) ma biały, jednolity kolor, bez dodatkowych smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.

Ciasto na pizzę potrzebuje czasu!

Jak zatem przygotować pizzę idealną? Smak ciasta zależny będzie od tego, na ile czasu odłożymy je przed pieczeniem. Wersja dla głodnych i niecierpliwych zakłada, żeby odłożyć ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Jeśli jednak mamy więcej czasu, ciasto warto wstawić do lodówki na więcej niż 2 godziny. W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji – stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku.

Następnie, pizzę – w zależności od wyboru dodatków – należy piec około 10-15 min.

Ciasto na pizzę potrzebuje czasu!
Ciasto na pizzę potrzebuje czasu! fot. pixabay

Ciasto na pizzę [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g mąki na pizzę (np. „Domowa Piekarnia” Młynu Jaczkowice)
  • 300 ml chłodnej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
  • 12 g soli (2 łyżeczki)
  • 3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i wymieszać z solą. Dodać drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto wyrabiać kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Otrzymane ciasto podzielić na porcje według uznania:

  • 2 pizze na grubszym cieście
  • 3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji uformować kulki, włożyć do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło).
Odstawić ciasto:

  • Dla niecierpliwych – w ciepłym miejscu na około 40 min
  • Dla smakoszy – do lodówki na min. 2h, max. 24h

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiać i nie wałkować! Delikatnie i równomiernie rozciągać ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przełożyć go na blachę posypaną mąką. Nałożyć dodatki wg uznania. Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Piec przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.

Wypróbuj także ten przepis na pizzę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Ciasto na pizzę. Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? Sekretem jest mąka i… długa fermentacja ciasta! [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie