Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy. To także okazja żeby – na fali mody na gotowanie – mieszkańcy województwa pomorskiego częściej sięgali po produkty, które mamy na wyciągnięcie ręki, a o których często zapomnieliśmy. Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, któremu konkurs towarzyszył, ma również inny wymiar. Przypomina o wartościach, które związane są ideą slow-life.
Zobacz też: 10. Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku [ZDJĘCIA]
- Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem – podkreśla marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk.
Wszyscy, którzy w niedzielę 12 czerwca odwiedzili okolice katedry oliwskiej mieli okazję spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Na Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego stanęły stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Można było poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.
Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glancã czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywieźli również pierogi, chleb, twaróg czy wędliny.
Święto poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.
Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” :
kategoria "najlepsza potrawa" - Gęś szmurowana - Restauracja „Zielona Brama” Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch
kategoria produkt
podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego" - Dziki łosoś bałtycki z warzywami- „Restauracja Gryfon”
podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego" - Syrop z kwiatów czarnego bzu - Fungopol s.j.
podkategoria "najlepszy napój" - Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) - Agroturystyka Łapalice
podkategoria "inne produkty" - Miód leśny z Biernatki - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?