Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znamy najlepszą pomorską potrawę! To szmurowana gęś

Redakcja
Znamy najlepszą pomorską potrawę! To szmurowana gęśNajlepszą potrawą województwa pomorskiego została Gęś szmurowana z restauracji  „Zielona Brama”
Znamy najlepszą pomorską potrawę! To szmurowana gęśNajlepszą potrawą województwa pomorskiego została Gęś szmurowana z restauracji „Zielona Brama” Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Restauracja Zielona Brama z Przywidza wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Zwycięstwo zapewniła jej szmurowana gęś. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego. Tegoroczna edycja konkursu rozegrała się w 2 kategoriach: potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody.

Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy. To także okazja żeby – na fali mody na gotowanie – mieszkańcy województwa pomorskiego  częściej sięgali po produkty, które mamy na wyciągnięcie ręki, a o których często zapomnieliśmy. Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, któremu konkurs towarzyszył, ma również inny wymiar. Przypomina o wartościach, które związane są ideą slow-life. 

 

Zobacz też:  10. Święto Produktu Tradycyjnego w Gdańsku [ZDJĘCIA]

 

- Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem – podkreśla marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk.

Wszyscy, którzy w niedzielę 12 czerwca odwiedzili okolice katedry oliwskiej mieli okazję spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Na Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego stanęły stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Można było poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

 

Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glancã  czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywieźli również pierogi, chleb, twaróg czy wędliny.

Święto  poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” :

kategoria "najlepsza potrawa" - Gęś szmurowana - Restauracja „Zielona Brama” Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch

kategoria produkt

podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego" - Dziki łosoś bałtycki z warzywami- „Restauracja Gryfon”

podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego" - Syrop z kwiatów czarnego bzu - Fungopol s.j.

podkategoria "najlepszy napój" - Nalewka ze świętojonki (czerwonej porzeczki) - Agroturystyka Łapalice

podkategoria "inne produkty" - Miód leśny z Biernatki - Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954

 

 

Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki