reklama

Wielkanoc 2019. Przepis na szybką babkę wielkanocną. Pyszna, puszysta babka - prosty przepis na świąteczne ciasto

ezZaktualizowano 
pexels
Babka wielkanocna musi znaleźć się na świątecznym stole. Jak ją przygotować? Mamy dla Was przepis na pyszne i puszyste ciasto.

Miękkie, pachnące i puszyste ciasto będzie piękną dekoracją świątecznego stołu. Polane kolorowym lukrem czy posypane cukrem pudrem zachwyci domowników.

Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:

1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostkę masła
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1/2 op. cukru wanilinowego
1 cytrynę albo pomarańczę
4 jaja

1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do nich przesiane obie mąki i połączone z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. W międzyczasie roztapiamy masło. Do niego wrzucamy startą skórkę ze sparzonej cytryny i wyciskamy do tego sok (albo skórkę z całej pomarańczy i sok z jej połówki)
3. Gdy się rozpuści wlewamy to do wcześniej uzyskanej masy i miksujemy ponownie.
4. Formę do babki smarujemy masłem, posypujemy mielonymi migdałami lub pistacjami i wlewamy w to masę.
5. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut.

Wideo

Materiał oryginalny: Wielkanoc 2019. Przepis na szybką babkę wielkanocną. Pyszna, puszysta babka - prosty przepis na świąteczne ciasto - Dziennik Bałtycki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie