Tradycja święcenia pokarmów sięga do VII wieku. Wówczas święcono jedynie jajka i chleb. W Polsce zwyczaj pojawił się na przełomie XIII i XIV wieku. W pierwotnej wersji święcono wszystkie pokarmy, które znajdowały się na wielkanocnym stole, później wychodzono z pokarmami na powietrze, pod krzyże, czy większe place.
Obecnie święcenie pokarmów ma wymiar symboliczny. W każdym koszyku Wielkanocnym nie może zabraknąć jajek, które symbolizują triumf życia nad śmiercią. Wędlina w koszyczku ma zapewnić zdrowie, płodność i dostatek całej rodzinie. Chleb wkładamy na znak przemiany jaka dokonała się podczas Wielkiego Czwartku. Ciasto pojawiło się w koszyczkach stosunkowo niedawno. Najczęściej wkładamy do koszyka niewielką babeczkę. Bardzo ważne w tradycji jest jednak to aby ciasto przygotować samodzielnie, ponieważ symbolizuje nasze umiejętności i sprzyja ich pogłębianiu.
Kliknij i pokaż nam swój wielkanocny koszyczek!
Chrzan to przede wszystkim oznaka ludzkiej siły. Sól to symbol prostoty życia. Głównym jej zadaniem jest dodanie potrawom smaku oraz ochrona przed zepsuciem. Oprócz potraw, bardzo ważne jest również miejsce na bazie oraz bukszpan. Ich zielony kolor odwołuje się do nadziei. Bukszpan to nadzieja chrześcijan na zmartwychwstanie i nieskończoność ich życia. Wierzbowe bazie według pradawnych wierzeń zapewniają nagrodę w Niebie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?