Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.
Co jedzą weganie, a czego nie?
Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.
- Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
- Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
- Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
- Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.
Proste przepisy na wegańskie dania
Gotuj smacznie i zdrowo!
Obłędne placuszki z serka wiejskiego 🥰🥰 i płatek
owsianych🥰🥰🥰
Już teraz koniecznie zapisz ten przepis 💪👇
Bardzo lekkie puszyste wspaniałe w smaku 🥰
Idealnym uzupełnieniem do tych placuszków będą
KREMY PROTEINOWE firmy @supersonicfood ‼️
Bardzo dobre kremy BEZ DODATKU CUKRU ‼️
Źródło białka w kremowej konsystencji 👌 odpowiednie
dla WEGAN oraz co bardzo ważne BEZ TŁUSZCZU
PALMOWEGO ‼️‼️
Mam przyjemność przetestować dwa smaki 🥰👌💪
🌼biała czekolada ze słonym karmelem z kawałkami
orzechów 👉 obłędnie chrupiące 🤪 LIMITOWANY
SMAK‼️
🌸 biała czekolada z malinami 👉 mój ulubiony 🫶
Oba dostępne są w @lidlpolska ‼️
A teraz co potrzebujecie aby stworzyć te placuszki 👇
Składniki na około 15 placuszków
👉 płatki owsiane 85 gr
👉 serek wiejski 200 gr
👉 jajka 2 szt
👉 masło naturalne 20 gr
👉 proszek do pieczenia ½ łyżeczki
👉 szczypta soli
👉 Proteinowy krem BIAŁA CZEKOLADA Z MALINĄ od
@supersonicfood
👉 Proteinowy krem BIAŁA CZEKOLADA ZE SŁONYM
KARMELEM os @supersonicfood
Makro
Na 7-8 szt‼️400kcal/52,6grW/12,4grT/14,5grB
#supersonic
#reklamamarki #współpraca #dziendobry #dzieńdobry #hello #helloday #goodmorningpost #goodmorning #fit #fitplacki #zdrowo #eat #food #foodblogger #foodblog #foodgallery #recipes #goodfood #instagram #instagramreels #reelsinstagram #likeforlikes #likeforlike #like #may #photo #mamma #mamafit
🌿🍽️ Vege Pulpeciki Kalafiorowe z Sosem Tikka Masala 🍅✨
Marzy Wam się pyszne, zdrowe i pełne smaków danie? Przedstawiamy przepis na wegetariańskie pulpety kalafiorowe z aromatycznym sosem tikka masala! 😍
🍲 Liczba porcji: 4 ⏱ Czas: 45 minut
Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili @houseofasiapl
2 łyżeczki Przyprawy curry łagodnej House of Asia
2 łyżki Panierki Panko House of Asia
4 łyżki ugotowanej Quinoi komosy ryżowej mieszanej QF @qualityfoodpl
1 średni kalafior
1 cebula drobno posiekana
2 łyżki posiekanego kopru
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pierz do smaku
Sos:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
50 g Pasty Tikka Masala średnio-ostrej House of Asia
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 cebuli drobno
posiekanej
1 łyżka oliwy
z oliwek
Miks sałat👉 Przygotowanie:
- Kalafiora ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i wystudź. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę
z dodatkiem pasty z czosnku, imbiru i chili. Składniki przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca.
Do masy dodaj jajko, ugotowaną komosę oraz koperek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą
curry. Następnie, dodaj panierkę panko i dokładnie wymieszaj do uzyskania dość zbitej konsystencji.
W razie potrzeby dodaj większą ilość panierki panko.- Z masy kalafiorowej uformuj pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.
- W między czasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę oraz pastę z czosnku. Następnie dodaj
pastę tikka masala. Smaż całość około 1 minutę. Po tym czasie dodaj pomidory, wymieszaj i duś około
10-15 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kolendrę.- Upieczone pulpety podawaj z miksem sałat oraz pomidorowym sosem
🌟 Gotowe! Czas na kulinarną przygodę pełną smaku i zdrowia! 🥗✨Nie zapomnijcie podzielić się swoimi kulinarnymi dziełami i oznaczyć nas na zdjęciach! 📸👇
Bon Appétit! 💚
#vege #zdrowejedzenie #fitprzepis #wegetariańskie #pulpeciki #tikkamasala #zdroweprzepisy #foodie #kochamgotować #kulinarneinspiracje #houseofasiapl
Czy wiesz, że nasz roślinny Sałatkowy możesz zamarynować jak tradycyjną fetę? 🇬🇷🫙
O tak!
Skąpany w dobrej oliwie i przyprawach, nabiera prawdziwej głębi smaku i uświetni nawet najprostszą sałatkę lub kanapkę 💚Marynowany Sałatkowy z nerkowców
- 1 op. Sałatkowego z nerkowców
- ¾ szklanki oliwy
- ½ pęczka drobno posiekanej natki
- 1 mała szalotka, drobno posiekana
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 mała ostra papryczka drobno posiekana (pepperoni lub jalapeno)
- listki z 4 gałązek tymianku
- 1 łyżka ziarenek pieprzu lekko rozgniecione w moździerzu
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w dużym słoiku. Sałatkowy z nerkowców pokrój w kostkę, wrzuć do marynaty i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodawaj do sałatek, kanapek i czego tylko chcesz! 🥗
My polecamy na grillowanej picie z sałatką bałkańską i szparagami 🤗
Przepis znajdziesz w naszej elektronicznej książeczce “Roślinne Ucztowanie”, link do pobrania w bio 📗Marynatę możesz wykorzystać ponownie, wytrzyma w lodówce do 5 dni.
👉 Sałatkowy z nerkowców kupisz w: hiper i supermarketach Carrefour i Auchan, w sieci Organic, małych sklepikach bio i wege, a także online np. we Frisco i naszym sklepie www 🛍
Glazury do ciast z owocami - to innowacyjny produkt, który nadaje idealne wykończenie tartom, tartaletekom, owocowym babeczkom i wszelkim wypiekom z owocami, pozwalając zachować ich świeżość i soczystość. Glazura pięknie nabłyszcza owoce. Wystarczy nałożyć jej cieniutką warstwę, by uzyskać efekt deseru z cukierni. ☀️
Jej zaletą jest szybkość przygotowana oraz krótki czas stygnięcia. Glazura do ciast z owocami zastyga w zaledwie 30 minut, a na cieście jest miękka, łatwo się kroi. Nie wymaga gotowania. Nadaje się zarówno do wszystkich świeżych owoców sezonowych, jak i z puszki. Czerwona glazura ma świeży truskawkowy smak, Krystaliczna ma owocowy, lekko kwaskowy smak. Oba produkt stworzone są na bazie pektyny, przyjazne dla wegan. 🎂🌟🍀 Jaki będzie pierwszy przepis, do jakiego użycie naszych glazur?
Chrupiące kotlety kudłacze zrobisz z kilku warzyw. Nawet mięsożercy proszą o dokładkę 🤗🍽 Przepis 👉 link w bio 👌😍
#kotlety #kotletywarzywne #kotletybezmiesa #kudłacze #wegekotlety #przepis #wegeprzepis #przepisnakotlety #chrupiącekotlety #domowekotlety #domowejroboty #domowejedzonko #pysznejedzenie #wegeobiad #wege #bezmięsa #przepisnaobiad #domowyobiad #pyszności #kulinarneinspiracje #wegeinspiracje #cutlets #vegecutlets #recipe #homemade #vegefood #instafood #instagood #foodstagram #beszamel.pl
Smakowita podróż bez biletu – „Roślinne kuchnie świata” Doroty Jaworskiej
Ta książka zabierze cię w kulinarną podróż bez konieczności pakowania walizek. Znajdziesz w niej przepisy na dania roślinne, które są częścią tradycji na wszystkich kontynentach – od streetfoodowych klasyków z Ameryki Północnej, przez europejskie placki, pizze i makarony, zielone falafele z Afryki, aromatyczne potrawy strączkowe z Indii, dania typu stir-fry z Dalekiego Wschodu aż po egzotyczne specjały z Australii i Oceanii.
Dorota Jaworska odkrywa bogactwo roślinnych smaków w każdym zakątku globu. Nawet w kuchniach, które słyną z potraw mięsnych, znajduje oryginalne dania wegańskie będące częścią dziedzictwa kulinarnego. W swojej książce celebruje mnogość kultur i ich różnorodność, która wyraża się także poprzez jedzenie. To idealna lektura dla tych, którzy chcą przywozić z podróży smaki niczym najcenniejsze pamiątki, jak również dla tych, którzy pragną wzbogacić swoje domowe menu o egzotyczne, ale łatwe do przygotowania potrawy.
Premiera: 12 czerwca
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #kuchnia #przepis #wege #kuchniaroślinna #podróżkulinarna #streetfood #przepisy #smak
🌹Dzień Mamy już w niedzielę!🌹
Chcesz przygotować coś pysznego dla mamy z okazji jej święta? Przypominamy, że na naszej stronie internetowej znajdziesz całą gamę prostych przepisów - LINK W BIO! ❤#pelnadobra #pełnadobra #perlapelnadobra #hummus #wartosciodzywcze #zdroweprzekaski #przekąska #pyszne #perla #wege #wegetarianizm #weganizm #fleksitarianizm #dzieńmamy #dzieńmatki #przepisy #inspiracja
☝️Twoje dziecko ma suchą i swędzącą skórę, ale zrobiło się ciepło i szukasz lżejszej formuły emolientu?
🌾Exomega Control Krem emolient ma nieklejącą i nietłustą konsystencję! 🤩
Zapewnia potrójne działanie łagodzące i działa już przy 1 aplikacji dziennie, więc doskonale sprawdzi się przy cieplejszej, wiosennej pogodzie. ☀️Smarowanie, szybkie wchłanianie i potrójne działanie to nasz przepis na ukojoną skórę! 💪
#Aderma #ExomegaControl #Krem #PielegnacjaSkory #ŚwiadomaPielegnacja #SkóraSucha #ProblemySkórne #Egzema #AZS #AtopoweZapalenieSkóry #Dermokosmetyki #KosmetykiNaturalne #Kosmetyki #Natural #Care #SkinCare #DlaDzieci #Dziecko #Niemowle #Vegan
🍢Pokażcie, że tofu jest mniam! Mamy dla Was konkurs organizowany wraz z @biedronka i jej marką własną Go Vege! Co musicie zrobić?
✅ Między 20 a 26 maja stwórzcie wegańskie danie z wykorzystaniem tofu marki Go Vege z Biedronki.
✅ Przepis wraz z trzema zdjęciami, na których będzie widoczne opakowanie, prześlijcie na adres 📧 [email protected]🏆 My do końca maja wyłonimy 3 zwycięzców. Laureat/ka otrzyma nagrody rzeczowe, a dodatkowo jego przepis pojawi się na stronie www.biedronka.pl/go-vege oraz na naszym profilu na Facebooku.
Pełny regulamin dostępny na: www.tydzienwege.pl/regulamin-konkursu/
Zdjęcie pochodzi od zwyciężczyni zeszłorocznej edycji @romcia_fit
Dziś mam dla Was fenomenalny przepis na makaron z pastą warzywną! 😍
Składniki:
- Makaron 60g
- Pierś z kurczaka 150g
- Pomidor 100g
- Papryka 100g
- Cebula 10g
- Pasta warzywna Wawrzyniec z marchewką dynią i curry 50g (pokazywałam na stories, kupicie ją w Lidlu)
- Sól, pieprz, sezam
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy i podsmażamy na oliwie
- Po 3 minutach dodajemy drobno pokrojone warzywa
- Podsmażamy aż kurczak będzie gotowy
- Dodajemy pastę warzywną, ugotowany makaron i podsmażamy 2 minuty mieszając
- Nakładamy na talerz, ozdabiamy sezamem
Gotowe!Kaloryczność:
- 548 kcal
- 43g białko
- 57g węglowodany
- 17g tłuszcze
#veganlunchideas #veganmeals #wiemcojem #zdrowyobiad #zdrowo #jemzdrowo #zdrowojem #wiemcojem #zdrowyobiad #obiad #domowyobiad #makaron #pastalovers #eatpasta #cojedzaweganie #dietaroslinna #gotowanie #wegańskie #weganka #weganskie #wegetariańskie #promujemywege #bezmleka #bezmiesa #dietaroślinna #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #weganskieprzepisy #wege #zdrowoikolorowo
ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?