W sobotę w Warszawie, podczas finału projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska", szkoły gastronomiczne z pięciu województw walczyły o zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Jury najlepiej ocieniło Agatę Kaszuba i Grzegorza Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie. Przygotują oni posiłek dla Pierwszej Damy i jej gości. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem (małopolskie), a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku (pomorskie). Wszyscy laureaci będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
Przy wyborze zwycięzcy jury, w składzie którego byli Marek Zagórski - Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci, kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Uczniowie z Przodkowa na przystawkę podali gomółkę twarogowo-chrzanową na karmelizowanym buraku ćwikłowym. Smażone piersi z gołębia z czekoladowym puree z soczewicy, z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku były daniem głównym. Na deser uczniowie zaproponowali lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką.
Celem konkursu była promocja tradycyjnych produktów regionalnych. Finał, który odbył się w Warszawie uświetniły dodatkowe atrakcje, takie jak: pokaz kulinarny Artura Moroza - znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, koncert Jagny Knittel z zespołem - wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej oraz kiermasz smacznych, wytwarzanych w tradycyjny sposób produktów regionalnych. W organizacji kiermaszu uczestniczyła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" realizowany jest w ramach promocji wspólnej polityki rolnej. Skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych ma na celu rozwój nowoczesnej kuchni polskiej, podkreślając jej lokalną odrębność i tożsamość kulinarną. Konkurs organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez UE.
O pysznym jedzeniu, wybitnych kucharzach i eleganckich restauracjach przeczytasz w naszej AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?