Wigilia Bożego Narodzenia: potrawy. Dlaczego powinno być ich 12?
Wigilia Bożego Narodzenia to czas spotkań, w którym rodziny zasiadają do uroczystych kolacji. W domach, które przestrzegają tradycji, na stoły trafia dwanaście potraw. Ta liczba nie jest przypadkowa. Dawniej symbolizowała ona bogactwo. To także liczba apostołów, którzy razem z Jezusem zasiadali do ostatniej wieczerzy.
Kolacja wigilijna: dlaczego rozpoczyna się od pierwszej gwiazdki?
Nie bez znaczenia jest też moment, w którym rozpoczyna się kolacja wigilijna. Według tradycji powinna się rozpocząć w momencie, w którym na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka. Wspomniana tradycja jest związana z Gwiazdą Betlejemską. To ona pojawiła się na niebie podczas narodzin Jezusa i wskazywała Trzem Królom drogę do stajenki.
ZOBACZ TEŻ:
Kolacja wigilijna: od czego się rozpoczyna?
W wielu domach wigilia rozpoczyna się od modlitwy i przeczytania fragmentu ewangelii Łukasza o narodzinach Jezusa. Następnie domownicy dzielą się opłatkiem i zasiadają do stołu, na którym znajduje się 12 potraw. Dopiero po kolacji rozdawane są prezenty.
Jakie dania trafiają na stół wigilijny?
Jakie potrawy trafiają na stół wigilijny? Do tradycyjnych dań, które powinny znaleźć się na stole wigilijnym, należy zaliczyć:
- barszcz czerwony,
- kapustę z grzybami,
- gołąbki,
- pierogi,
- karpia,
- śledzie,
- bigos,
- zupę grzybową,
- łazanki,
- sałatkę jarzynową,
- sałatkę ziemniaczaną,
- kluski z makiem.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?