3 marchewki
0,5 selera w korzeniu
1 duża cebula
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
sól, pieprz
świeży lubczyk,natka pietruszki i kolendra
Kluseczki
10 dag mąki, 30 ml wody
wykonanie:
Kluseczki wyrobić z podanych składników. Ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie. Umytą kaczkę włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, umytych i obranych warzyw, lubczyku, goździków. Jak trzeba, to rosół “odszumować”. Gotować przez ok.1 godzinę. Doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką i kolendrą.
Autor: Danuta Rozmys, kocurkowe rozmyślanie babuni
Sprawdź też inne przepisy na zupy:
Tradycyjne danie na chłodne dni. Zupa niebecz [PRZEPIS]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?