To był ich wielki dzień. Blisko trzydziestu uczniów klasy 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie złożyło ślubowanie i nałożyło kucharskie czepki.
W uroczystości wzięli udział rodzice młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zaproszeni gości. Nie brakowało słów podziękowań i uznania. Od wielu już lat kościerski Ekonomik słynie m.in. z pionu gastronomicznego. To właśnie w tej placówce pierwszych szlifów nabierało wielu szefów kuchni renomowanych restauracji na Pomorzu i nie tylko. Jak podkreślają pedagodzy, kucharz jest jak artysta i w swojej pracy musi wykazać się ogromną wyobraźnią i twórczością.
- Sztuką jest nie tylko przygotowanie potrawy, tak by miała ona niesamowity smak, ale także jej odpowiednie podanie, dlatego też niezwykle przydaje się zmysł estetyczny - mówi Tomasz Grzegorzewski, nauczyciel w Ekonomiku.
Podczas uroczystości czepkowania można było wziąć udział w degustacji potraw przygotowanych przez uczniów.
- My jako mieszkańcy serca Kaszub powinniśmy być dumnie z takich osiągnięć uczniów pionu gastronomicznego - mówi Jan Zaborowski, członek zarządu powiatu kościerskiego, prezes Stowarzyszenia Pomorskich Sołtysów. - Przygotowywane tutaj produkty powinny być naszą chlubą. Nie trzeba jeździć do Trójmiasta, żeby zjeść wspaniałe potrawy. W tej młodzieży drzemie ogromny potencjał.
Minister rolnictwa na wniosek Jana Zaborowskiego, uhonorował dyplomem uznania Jarosławę Łącką, dyrektor PZS nr 1 w Kościerzynie za zasługi na rzecz edukacji i propagowania regionalnej kuchni kaszubskiej.`
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?