Szefowie kuchni zorganizowali kolację, by wesprzeć cel charytatywny [ZDJĘCIA]

Ewelina Oleksy
Ewelina Oleksy
Kolacja Szefów Kuchni 5.01.2017 Karolina Misztal
Szefowie kuchni ze znanych trójmiejskich restauracji udowodnili dziś, że mają nie tylko wielkie serce do garów, ale i chęć niesienia pomocy. Na stadionie Energa Gdańsk zorganizowali specjalną akcję charytatywną.

Kolacja Szefów Kuchni, bo o niej mowa, została zorganizowana przez grupę „Serce do garów”. To inicjatywa zrzeszająca trójmiejskich szefów kuchni w ich działalności społecznej i charytatywnej.

W czwartek na stadionie Energa Gdańsk odbyła się pierwsza z zaplanowanego cyklu takich kolacji. Jak informują organizatorzy, celem akcji jest zarażenie smakiem, pasją do gotowania i namawianie do pomagania innym.

Kolacja miała bowiem charakter charytatywny – część dochodu zostanie przekazana Fundacji „Kawałek Nieba” z Rumi.

Fundację można było wesprzeć także na miejscu- biorąc udział w licytacjach, z których dochód zostanie przeznaczony na finansowanie posiłków dla najuboższych dzieci.

- Pierwsza odsłona akcji miała miejsce rok temu. Skrzyknęliśmy się z trójmiejskimi kucharzami i zrobiliśmy licytację, z której zyski przekazane zostały na leczenie i rehabilitację 4,5-letniej Jagódki. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem – opowiada Philippe Abraham, główny organizator akcji „Serce do garów”. – Nie znam kucharzy, którzy gotują bez pasji i serca, a skoro mają wielkie serca, to postanowiłem namówić ich na kolejną, podobną akcję, tym razem połączoną ze wspólnym gotowaniem. Chcemy pokazać, że Trójmiasto jest na bardzo wysokim kulinarnym poziomie, że możemy tworzyć coś wyjątkowego, a przy tym pomagać ludziom. Razem można zdziałać więcej, nie miałem problemów ze skompletowaniem ekipy do wspólnego gotowania, wszyscy są chętni do pomocy.

Pokaz kulinarnych umiejętności na stadionie dało 12 szefów kuchni ze znanych trójmiejskich restauracji.Goście, którzy za wstęp płacili 250 zł mogli na własne oczy podziwiać przygotowywanie 5-daniowego autorskiego menu – przekąski zimnej, przekąski ciepłej, zupy, ryby oraz dania mięsnego.

– To wyjątkowa kolacja, w wyjątkowym miejscu, mamy nadzieję, że gościom udzieli się niezwykła atmosfera bursztynowego stadionu, hojnie wesprą działania fundacji, a sam wieczór będą wspominać jeszcze długo- mówił Tomasz Kowalski, prezes Arena Gdańsk Operator, operatora Stadionu Energa Gdańsk.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie