Na wydarzenie do hotelu Sheraton w Sopocie przybyło ponad 150 szefów kuchni z województwa kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego. Wymieniali się doświadczeniem, podpatrywali najnowsze trendy kulinarne, próbowali też regionalnych produktów, z których zwycięscy szefowie kuchni przygotowali popisowe dania do degustacji wszystkich gości.
Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:
· Szef Roku – Marcin Popielarz, restauracja Biały Królik (Gdynia)
· Szef Jutra – Paweł Stawicki, restauracja Mercato (Gdańsk)
· Młody Talent – Tomasz Grota, restauracja Tu’gether (Sopot)
· Kobieta Szef – Olga Lompa, Gospoda Galiny (Bartoszyce, Mazury)
· Szef Kuchni Tradycyjnej – Mariusz Kucharczak, restauracja Natura w Rosevia Resort (Jastrzębia Góra)
W konkursie nagrodzony został sopocki kucharz Tomasz Grota z restauracja Tu'gether został uznany za Młody Talent. Z kolei Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort w Jastrzębiej Górze zdobył tytuł Szef Kuchni Tradycyjnej. Szefem
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?