Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spotkali się z Agnieszką Jerzyk oraz Maliką i pomogli Kacperkowi [ZDJĘCIA]

Magdalena Gintowt-Dziewałtowska
"Triathlon od kuchni" - spotkanie z Agnieszką Jerzyk i Maliką
"Triathlon od kuchni" - spotkanie z Agnieszką Jerzyk i Maliką Magda Gintowt
Agnieszka Jerzyk, reprezentantka Polski w triathlonie na Igrzyskach w Rio de Janeiro oraz Malika, szefowa kuchni i finalistka programu Top Chef, spotkały się z fanami w ramach wydarzenia "Triathlon od kuchni". Inspirującemu spotkaniu towarzyszyła też zbiórka datków dla dwuletniego, chorego na SMA Kacperka, na bardzo potrzebny chłopcu specjalistyczny wózek.

Spotkanie dwóch niezwykłych kobiet z udziałem fanów, rozpoczęło się w Sali Koncertowej im. Janusza Hajduna w Radiu Gdańsk w ramach audycji na żywo "Z boisk i stadionów". To wszystko po to, aby podzielić się sportową energią, zarazić innych pasją do triathlonu i dobrego jedzenia, a przede wszystkim pomóc dzieciom, które ze względu na swoją chorobę potrzebują pomocy innych.

Panie miały okazję opowiedzieć o swoich największych pasjach. Najpierw w ogniu pytań dziennikarzy znalazła się Agnieszka Jerzyk - reprezentantka Polski w triathlonie na Igrzyskach Olimpijskich w Londynie i Rio de Janeiro oraz złota medalistka Mistrzostw Świata do lat 23 w 2011 roku, a także w zawodach Ironman na dystansie 70.3 na wyspie Lanzarote we wrześniu 2013 roku.

Niezwykle sympatyczna i pogodna triathlonistka opowiedziała o swojej wielkiej pasji do triathlonu, wojska oraz do...słodyczy. Agnieszka mówiła o początkach swojej kariery jako triathlonistki, a także o prawie 11 już latach treningów i udziale w zawodach zarówno na lokalnym i światowym poziomie.

- Wszystko co nas spotyka trudnego to nas wzmacnia - mówiła Agnieszka. - W trakcie zawodów pojawia się ból fizyczny, najczęściej w trakcie biegu. Ale prawdziwy ból pojawia się dopiero wieczorem, już po zawodach. Tak to przez cały czas do mety niesie nas adrenalina.

Jednocześnie zachęcała także do pomocy choremu Kacperkowi, dla którego przez ostatni tydzień zbierano datki w ramach akcji "Pomorze Biega i Pomaga". Na kilka dni przed spotkaniem Agnieszka przekazała do licytacji swój strój startowy z Rio de Janeiro. To właśnie jego licytacja zakończyła zbiórkę 10 tysięcy złotych na wózek dla chorego Kacperka. Teraz pomocy potrzebują także inne dzieci. Goście mogli wspomóc akcję, kupując m.in. bufki z limitowanej edycji z autografem triathlonistki czy nową książkę Maliki "Przyprawy".

- Z chęcią dołączyłam do akcji, bo bardzo lubię pomagać i zachęcam do pomocy Kacperkowi, a także innym dzieciom. Sama dobrze wiem, jak ważna jest taka pomoc od innych ludzi. Wiem, że w trudnych sytuacjach liczy się każde wsparcie - mówiła Agnieszka.

Następnie do rozmowy dołączyła Malika. Urodzona w Algierii charyzmatyczna i pełna energii szefowa kuchni oraz finalistka programu Top Chef. Pasjonatka smaków także opowiedziała o swoich pierwszych zmaganiach z triathlonem, którego, jako nowego smaku w swoim życiu, postanowiła posmakować w tym roku. Ale też o swojej miłości do gotowania, zwłaszcza kuchni afrykańskiej.

To właśnie do miejsca, w którym obrazy, zapachy i dźwięki przypominają Afrykę, zaraz po rozmowie w radiu Malika zaprosiła uczestników audycji. W swojej restauracji w centrum Gdyni zaprezentowała gościom nowe, jesienno-zimowe menu. Znajdą się w nim m.in. pyszne potrawy choćby z gęsiny w formie zapiekanki czy jagnięciny podawanej z tajemniczym berberysem, wariacje z hummusem w roli głównej, a także owocowe słodkości i warzywne niespodzianki.

- Chciałabym Was zaprosić do przygody spróbowania tego, co ja lubię najbardziej - mówiłam Malika. - Będą to dania przyprawione, z wieloma składnikami dla mnie bliskimi, ze względu na mój 12-letni pobyt w Afryce Północnej. Dziś łączę je też ze smakami polskimi, które są mi równie bliskie. Znajdziecie m.in danie, które wygląda jak deser, ale deserem nie jest. Będzie to zapiekanka, tym razem specjalnie na jesień przygotowana w wersji z gęsiną. Gęsina jako mięso czesto podawane jest z żurawiną czy marynowaną gruszką, w naszym menu będzie serwowane z berberysem, czyli rośliną, która rośnie w naszych ogrodach. - Mamy też dla Państwa jagnięcinę, którą podamy na batacie, czyli słodkim ziemniaku. - zachęcała szefowa kuchni.

Spotkanie zakończyło się oczywiście degustacją potraw oraz rozmowami o sporcie, kuchni i nie tylko.

Wydarzenie zostało zaaranżowane przez Triathlon Energy, organizatora cyklu zawodów triathlonowych w Polsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki