Przy wejściach na plażę nr 17 i 23, a więc w atrakcyjnych miejscach w pobliżu mola, miałyby stanąć dwa stałe pawilony gastronomiczne. Z kolei przy wejściu nr 26, w sąsiedztwie tzw. hotelu chińskiego, stanąć miałby pawilon sezonowy.
- Po sopockiej plaży dużo osób spaceruje przez cały rok. Dlatego chcemy, by mogli oni liczyć na całoroczną obsługę gastronomiczną, by mieli gdzie np. wypić coś ciepłego, usiąść, a także skorzystać z toalety - tłumaczy Marcin Wargin, dyrektor sopockiego MOSiR.
Mała liczba toalet to wciąż bolączka polskich plaż, także tej w Sopocie. W kurorcie wszystkie działające tu punkty gastronomiczne są jednak zobligowane do posiadania ogólnodostępnych sanitariatów.
Czy nowe punkty gastronomiczne faktycznie powstaną - na razie nie wiadomo. Magdalena Jachim, rzeczniczka sopockiego magistratu, zaznacza, że powstał dopiero projekt uchwały w sprawie przystąpienia do sporządzenia miejscowego planu dla plaż. Po przejściu wszystkich procedur będzie można dopiero przygotować sam plan, który będzie musiał być jeszcze przegłosowany przez miejskich radnych.
Co ciekawe, przed czterema laty radni przegłosowali plan dla plaż, który zakładał powstanie obiektów sezonowych o powierzchni do 20 m kw.
Wyjątkowo, przy Grand Hotelu i Sheratonie, mogą stanąć lokale o powierzchni do 100 m kw.
Niechętnie mówiono wtedy o całorocznych lokalach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?