Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smacznie i zdrowo [DIETETYCZNE PRZEPISY, KALKULATOR ŚWIĄTECZNYCH KALORII]

Joanna Surażyńska-Bączkowska
Zobacz przepisy na piernik i sałatkę jarzynową, które przygotowała Joanna Peplińska, dietetyk medyczny.

Piernik świąteczny z czerwonej fasoli
Bardzo proste i szybkie wykonanie – w sam raz na „ciasto na ostatnią chwilę”. Piernik – bez niego Święta tracą na smaku korzenia, który jest niesamowity. To nie jest zwyczajny piernik, to piernik z czerwonej fasoli! Czerwona fasola jest fantastycznym produktem nadającym bardzo zwartą i wilgotna teksturę wypiekom – nie bójmy się jej. Co z walorami dietetycznymi? Jak się domyślacie, moja wersja będzie nieco mniej kaloryczna od tej standardowej. Potencjalnie piernik ma od 250 do nawet 450 kcal na 100g produktu czyli jakieś 2 keksowe kawałki. Moja wersja ma zaledwie 170 kcal na 100g produktu!

Składniki:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 65 g mąki pszennej zwykłej
- 2 jajka
- 220 g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
- 180 ml mleka 1,5-2,0%
- 65 g miodu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g domowych powideł śliwkowych + do przełożenia
- 30 g rodzynek
- 30 g posiekanych suszonych śliwek
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego do karmelizacji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki drobno zmielonych goździków

W wysokim naczyniu blendujemy fasolę wraz z jajkami, mlekiem, miodem oraz powidłami. Do osobnej miski wsypujemy suche składniki - mąki, przyprawy, sodę oraz kakao i bakalie, mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do nich wcześniej przygotowaną płynną część. Na patelni topimy cukier, po czym wlewamy na nią odrobinę zimnej wody i przelewamy do miski ze wszystkimi składnikami, po czym dokładnie mieszamy całość, przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (30 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 60 min do tzw "suchego patyczka". Gdy piernik zupełnie ostygnie, możemy przekroić go w pół i przełożyć dżemem lub powidłami.

Sałatka jarzynowa
Nie wiem jak wam, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez tego klasyka. Sałatka jarzynowa, ziemniaczana, kartoflana, niemiecka czy majonezowa – wszędzie nazywana inaczej, ale to ta sama, która posiada podstawowe składniki: ziemniaki, ogórki, cebulę, majonez, sól i pieprz. Dla wszystkich, którym zależy na oszczędzeniu trochę kalorii w te Święta przedstawiam wersję LIGHT. Dlaczego light? Bo moja propozycja w 100g ma zaledwie 60 kcal a wersja standardowa ma ich około 180kcal! Różnica w smaku praktycznie nie zauważalna.

Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 2 średnie ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 łyżki posiekanego pora
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki posiekanego selera
- 1 puszka groszku (bez zalewy)
- 2 duże ogórki kiszone
- 3-4 łyżki kukurydzy
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 150 g gęstego serka homogenizowanego 0%
- szczypta soli, pieprzu
- pół łyżeczki octu winnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler gotujemy, a następnie obieramy, kroimy w dość drobną kostkę i wkładamy do dużej miski. Obrane jabłko oraz ogórki kiszone również kroimy w kostkę, pora drobno siekamy i dodajemy to pozostałych warzyw. Groszek oraz kukurydzę opłukujemy, osuszamy i łączymy z resztą składników. W między czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym delikatnie mieszamy całość. Następnie przygotowujemy nasz sos mieszając wszystkie podane składniki i dokładnie łączymy nim wszystkie warzywa.
Smacznego!

ŚWIĄTECZNY KALKULATOR KALORII
Barszcz czerwony z uszkami 230 kcal
Zupa grzybowa z łazankami 150 kcal
Pierogi z kapustą i grzybami (5 sztuk) 342 kcal
Smażony karp z czerwoną kapustą (mały kawałek) 300 kcal
Makowiec (mały kawałek) 160 kcal
Kapusta z grochem (3 łyżki) 220 kcal
Kompot z suszonych owoców (filiżanka) 180 kcal
Kluski z makiem (kilka łyżek) 300 kcal
Kutia (miseczka) 550 kcal
Sernik (kawałek) 320 kcal
Lampka półsłodkiego wina czerwonego 150 kcal
Kieliszek wódki (30) 60 kcal
Orzechy włoskie (garść) 200 kcal
Rodzynki (garść) 80 kcal
Suszone morele (garść) 260 kcal
Suszone śliwki (garść) 160 kcal
Suszona żurawina (garść) 130 kcal
Sałatka jarzynowa (porcja) 300 kcal
Śledź w śmietanie 270 kcal

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki