Słupscy uczniowie założyli grupę "Kisiciele". Kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce! [zdjęcia]

redZaktualizowano 
Słupscy uczniowie założyli grupę "Kisiciele". Kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce! nadesłane
Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku aktywnie promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią własne kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia. Co ciekawe uczniowie kiszą nie tylko tradycyjnie kapustę i ogórki. Kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce!

W tym celu młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele” specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów. Efekty swojej kulinarnej pracy prezentują m.in. przy okazji szkolnych imprez propagujących edukację prozdrowotną. Działania „Kisicieli” cieszą się ogromną popularnością w słupskiej szkole.

Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków.

Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych uczniowie przyswajają m.in. techniki kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia.

Młodzi entuzjaści fermentacji kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki. Uczniowie inspiracji szukają również w tradycjach fermentacji z różnych zakątków świata - świetnie potrafią sporządzić np. tradycyjne dania kuchni azjatyckiej składające się z kiszonych warzyw. W procesie kiszenia młodzież hołduje metodom tradycyjnym. Wszystkie produkty są naturalnie kiszone, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji.

Właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść?

Wideo

Materiał oryginalny: Słupscy uczniowie założyli grupę "Kisiciele". Kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce! [zdjęcia] - Dziennik Bałtycki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
t
terefere

Kiszona cebula - polskie superfood kurła

zgłoś
g
gdyn

Wylewacie soki po kapuście i ogórkach kiszonych?

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3