Śniadanie to dobra okazja w kręgach biznesowych do przedyskutowania kwestii zawodowych w lekkiej atmosferze. Zgodnie z zasadami savoir-vivre wyróżniamy trzy typy śniadań:
- prywatne – które zazwyczaj odbywa się w domu z rodziną lub np. w pokoju hotelowym
- nieoficjalne – np. podczas konferencji, gdzie jedzenie serwowane jest w postaci np. szwedzkiego stołu,
- oficjalne – odbywa się po godzinie 12:30 i przypomina obiad; często serwowane jest w formie bufetu, choć nie jest to regułą
- Podczas oficjalnego śniadania serwowane są lekkie dania obiadowe. Na stole pojawiają się elegancje sztućce obiadowe, oraz tzw. sztućce środka stołu - specjalne do ryb, sałat, czerpak do sosu, czy sztućce deserowe - mówiła na spotkaniu w Gdańsku Iwona Sobczak, specjalizująca się w profesjonalnym wizerunku i biznesowym savoir vivrze.
![Savoir-vivre przy stole. Jak nakryć stół do śniadania? Pokaz aranżacji w Gdańsku [galeria, wideo]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/6d/a7/5b215750dfb36_p.jpg?1528911697)
- Ze względu na porę dnia jest to odpowiednik biznesowego lunchu (często nazywanego brunchem od angielskich słów „breakfast” i „lunch”). Dania serwowane mogą być w serwisie talerzowym tzw. niemieckim lub też francuskim, gdy półmiski podawane są z lewej strony gości. Warto też podkreślić, że do śniadania nie wypada serwować alkoholu. Wyjątek stanowi jedynie szampan- mówiła p.Iwona.