Powrót do korzeni zbawienny dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te korzenie i kłącza. Ich właściwości mogą poprawić stan zdrowia

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Korzenie oraz kłącza roślin są bogate w składniki mineralne i witaminy. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślinne. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. baldion/123rf
Udostępnij:
Jadalne korzenie i kłącza roślin są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Najpopularniejsze jadalne korzenie to warzywa spichrzowe, takie jak marchew, pietruszka oraz bataty. Jednak niektóre wykazują szczególne właściwości zdrowotne i mogą korzystnie wpływać na stan zdrowia organizmu. Sprawdź, jakie właściwości mają poszczególne korzenie i kłącza roślin.

Które korzenie i kłącza są jadalne?

Korzenie to organy roślinne, które dostarczają roślinom wody i soli mineralnych oraz pełnią funkcję zapasową.

Znaczenie spożywcze mają szczególnie warzywa korzeniowe, które zjadane są pod postacią korzeni spichrzowych. Do takich warzyw można zaliczyć:

  • maniok,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • pasternak,
  • burak ćwikłowy,
  • marchew,
  • pietruszka korzeniowa,
  • seler korzeniowy,
  • rzodkiew,
  • rzepę,
  • brukiew.

Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają korzenie i kłącza roślin

Spożywane mogą być także korzenie dzikich roślin, w tym kminku, mniszka i łopianu. Warto jednak wspomnieć, że przed spożyciem należy je kilka razy wypłukać w zimnej wodzie, w celu pozbycia się gorzkich i trujących substancji.

Z niektórych korzeni produkowane są przyprawy np. z cykorii podróżnik lub lukrecji gładkiej.

Sprawdź 10 najzdrowszych przypraw świata

Popularne przyprawy, które zna i prawdopodobnie ma w kuchni każdy z nas, to nie tylko dodatek smakowy! Naturalne produkty stosowane w charakterze przypraw stanowią źródło związków wywierających korzystny wpływ na organizm, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych. Sprawdź 10 naturalnych przypraw do potraw, które należą do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Te przyprawy należą do najzdrowszych! Sprawdź 10 naturalnych...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Materiał oryginalny: Powrót do korzeni zbawienny dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te korzenie i kłącza. Ich właściwości mogą poprawić stan zdrowia - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie