Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomorze: Sanepid skontrolował punkty gastronomiczne. Posypały się mandaty

Maciej Jędrzyński
Robert Kwiatek
W części punktów gastronomicznych czy też w obiektach na targowiskach sprzedających żywność w województwie pomorskim stwierdzono nieprawidłowości dotyczące elementarnych zasad higieny i czystości.

Tak wynika z kontroli, które pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili w maju, mając na uwadze zbliżające się Euro 2012 oraz sezon letni. Za zaniedbania sanitarno-higieniczne wymierzono łącznie 39 mandatów, na łączną kwotę 8550 zł.

W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku poinformowano nas, że skupiono się głównie na zakładach żywienia zbiorowego, których skontrolowano łącznie ponad 500. Były to zwłaszcza punkty małej gastronomii. W czasie mistrzostw będą one popularne wśród kibiców, którzy oczywiście chcieliby uniknąć zatruć pokarmowych. Kontrole odbyły się też w hurtowniach z żywnością (29) i w miejscach sprzedaży żywności na targowiskach (18).

Kontrole objęły niemal wszystkie miasta w województwie. Pracownicy powiatowych sanepidów stwierdzili np. nieprawidłową dezynfekcję naczyń stołowych oraz jajek, odnotowano też trzymanie przeterminowanej żywności czy brak odpowiednich warunków do higienicznego mycia rąk.

Wykryto również m.in. brak segregacji artykułów spożywczych w urządzeniach chłodniczych. W WSSE w Gdańsku twierdzą jednak, że nie ma powodu do obaw.

Czytaj także: Sanepid ogłasza wielkie kontrole

- Wyniki kontroli nie są dla nas szczególnie niepokojące - zapewnia Jadwiga Dmochowska-Dyka, zastępca kierownika Oddziału Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku WSSE w Gdańsku. - O możliwości zagrożenia zbiorowym zatruciem trudno tu mówić. Musiałyby wystąpić bardzo złe warunki sanitarne i higieniczne, a takich nigdzie nie stwierdziliśmy w czasie kontroli. Z praktyki wiemy, że przynoszą one skutek, bo ukarani mandatami wyciągają wnioski.

W wojewódzkim sanepidzie zapowiadają, że takich kontroli będzie więcej. Za niespełnienie wymogów sanitarnych w przypadku sprzedaży żywności sanepid może nałożyć karę od 200 zł do 5 tys. zł.

Sztab sanepidu na mistrzostwa

W związku z Euro 2012 w Gdańsku powstał Sztab Miejsko-Wojewódzki Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W skład sztabu wchodzą: pomorski inspektor sanitarny (szef sztabu), inspektor sanitarny MSWiA na obszarze województwa pomorskiego, powiatowi inspektorzy w Trójmieście i Wejherowie oraz państwowy graniczny inspektor sanitarny w Gdyni.

Siedzibą sztabu jest Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku, przy ul. Wałowej 27. Funkcjonuje on codziennie do godziny 2 oraz całodobowo w dni, kiedy będą rozgrywane mecze. Sztab m.in. będzie się kontaktował ze szpitalami i ośrodkami zdrowia, aby mieć aktualną wiedzę na temat występowania chorób zakaźnych czy też zatruć pokarmowych.

Pracownicy sanepidu przypominają, że w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz w poszczególnych powiatowych stacjach działają całodobowe telefony alarmowe. W WSSE jest to numer tel. 605 60 21 95, a w siedzibie sztabu w Gdańsku nr tel. alarmowego to 698 94 17 76.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki