Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Pomaganie przez gotowanie" w restauracji „Arco by Paco Pérez" w Gdańsku już 2 grudnia! Akcja charytatywna "Dziennika Bałtyckiego"

Oliwia Sarnowska
Oliwia Sarnowska
33. piętro biurowca Olivia Star. Restauracja „Arco by Paco Pérez".
33. piętro biurowca Olivia Star. Restauracja „Arco by Paco Pérez". Karolina Misztal
"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Akcja charytatywna "Dziennika Bałtyckiego" w „Arco by Paco Pérez” dla podopiecznych Dziecięcego Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku odbędzie się w poniedziałek, 2 grudnia.

Już w najbliższy poniedziałek 2.12 odbędzie się wyjątkowa akcja „Pomaganie przez gotowanie” zorganizowana na 33. piętrze Olivii Star w Gdańsku, nowym miejscu na biznesowej i kulinarnej mapie Pomorza, restauracji„Arco by Paco Pérez”. Nieprzypadkowo, bo właśnie tutaj szef kuchni swoje ulubione danie nazywa szczęściem, a swoją restaurację nazywa domem pełnym miłości.

- Najwyższe kondygnacje Olivia Star to wyjątkowy projekt, który otwiera serce biznesowe Trójmiasta na szersze grono odbiorców. Ogólnodostępny taras widokowy na 32. piętrze budynku szybko stał się jedną z najważniejszych atrakcji turystycznych Pomorza. Restauracje Arco i Treinta y Tres tworzą nową jakość na polskiej mapie gastronomicznej, a położone najwyżej w Polsce centrum konferencyjne pozwoli przyciągnąć do Trójmiasta również spektakularne wydarzenia i konferencje - mówi Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Star Top - Restauracja Arco to rzeczywiście nowy adres na mapie kulinarnej i biznesowej Polski, jednak zainteresowanie sztuką kulinarną Paco Péreza wykracza daleko poza granice naszego kraju. Nie oznacza to jednak, że nie pozostajemy wrażliwi na sprawy lokalne. Mamy nadzieję,że na nasze wspólne wydarzenie potwierdzi znane powiedzenie, że przez żołądek do serca, a formuła spotkania pozwoli zebrać jak największą kwotę na wsparcie Dziecięcego Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku.

Grudzień to wyjątkowy czas
Przedświąteczny okres oczekiwania jest wyjątkowo pięknym czasem w roku. To właśnie wtedy serca wszystkich powinny otworzyć się na pomaganie i działanie. To już kolejna akcja charytatywna „Dziennika Bałtyckiego”, tym razem poprzez wspólne gotowanie 12 wigilijnych potraw pod bacznym okiem znakomitych szefów kuchni. Ideą akcji jest integracja pomorskich przedsiębiorców, którzy w tym wyjątkowym czasie w roku spotykają się choć na chwilę, aby zatrzymać się i oderwać od codziennego pędu rzeczywistości.

- Idea akcji Dziennika Bałtyckiego „Pomaganie przez gotowanie” wchodzi na stałe w kalendarz imprez charytatywnych - mówi Wiktor Pilarczyk, prezes Polska Press Oddział Gdańsk. - Pierwsza edycja odbyła się w ubiegłym roku w Gdyni. W tym roku postanowiliśmy rozszerzyć akcję i wspólnie z Olivią Star zorganizować ją w Gdańsku i to w wyjątkowym miejscu, czyli najbardziej prestiżowej restauracji „Arco by Paco Pérez”. Zapraszamy biznesmenów i reprezentantów pomorskiego biznesu, którzy w zamian za możliwość wejścia do kuchni i wspólnego gotowania potraw świątecznych, składają się na zakup potrzebnego sprzętu i akcesoriów dla nieuleczalnie chorych dzieci.

- Pokazujemy przedsiębiorców, którzy mają otwarte serca na niesienie pomocy, ale także swoją postawą promują ideę niesienia pomocy wśród swoich pracowników, kontrahentów, klientów, ale przede wszystkim wśród innych przedsiębiorców. Pracownicy wszystkich działów Polska Press O/Gdańsk zawsze angażowali się w niesienie pomocy. Tym razem chcemy pokazać inne podejście do pomagania, to, że może być ono radosne. W przedświątecznej atmosferze przedsiębiorcy wyjdą na kilka godzin z biur, zdejmą krawaty, podwiną rękawy, założą fartuchy i będą gotować realizując ideę pomagania - dodaje Pilarczyk.

Celem akcji jest wsparcie podopiecznych Dziecięcego Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku

- Opiekujemy się obecnie ponad czterdziestką nieuleczalnie chorych dzieci – mówi Anna Janowicz, prezes Fundacji Hospicyjnej i Hospicjum Dutkiewicza. - W tej chwili nasi podopieczni najbardziej potrzebują stacjonarnych koncentratorów tlenu, które służą do domowej tlenoterapii i wspomagają oddychanie, szczególnie w czasie infekcji. Wiele rodzin korzysta ze ssaków medycznych, zwłaszcza tych nowej generacji. Bardzo poprawiają komfort życia naszych małych pacjentów - dodaje Janowicz.

Uczestnikami wydarzenia będą Prezesi i Przedstawiciele Zarządów Pomorskich Firm, a wśród nich Wiktor Pilarczyk, Prezes Oddziału Polska Press w Gdańsku oraz Krzysztof Dembek, Członek Zarządu Olivia Star.

- Każdy z nas ma w sobie potrzebę pomagania, chęć bycia dobrym - podkreśla Mariusz Szmidka, redaktor naczelny "Dziennika Bałtyckiego". - Czasami potrzebujemy zewnętrznej motywacji. A my w naszej redakcji mamy przekonanie, że każdy najdrobniejszy gest zmienia świat na lepsze, zmienia czyjś świat. I to dopiero radość wielka jest - dodaje.

My w naszej redakcji mamy przekonanie, że każdy najdrobniejszy gest zmienia świat na lepsze, zmienia czyjś świat. I to dopiero radość wielka jest - podkreśla Mariusz Szmidka, redaktor naczelny "Dziennika Bałtyckiego"

Pierwszym krokiem ku kulinarnym uniesieniom będzie wylosowanie przez uczestnika jednej z 12 potraw, którą będzie musiał wykonać pod opieką kulinarną Antoniego Arcierii i Łukasza Cegłowskiego oraz uzdolnionego zespołu kucharzy restauracji „Arco by Paco Pérez”. Po przyrządzeniu wigilijnych potraw, specjalnie powołane kulinarne jury, pod przewodnictwem szefa kuchni Antoniego Arcieri, wyróżni trzy najlepiej przyrządzone dania. A poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko, począwszy już od wnętrza.

Wystrój wnętrz nowego miejsca na biznesowej i kulinarnej mapie Pomorza, „Arco by Paco Pérez”
Kuchnia, w które będą gotować uczestnicy akcji została przyrównana do samochodu, którego odpowiednikiem byłby Lamborghini czy Rolls-Roys. Projektanci, zgodnie z założeniem "restauracja to dom", otworzyli przestrzeń kuchenną na salę restauracji. Wnętrze zostało zaprojektowane przez hiszpańską grupę projektową Tarruella Trenchs Studio. Inspiracją projektu była słoneczna atmosfera krajów śródziemnomorskich. Dominują tu naturalne kolory z palety barw ziemi. Bardzo ważne są umieszczone w tym wnętrzu też charakterystyczne dla architektury Hiszpanii łuki, które po hiszpańsku nazywane są właśnie „Arco” , skąd pochodzi nazwa samej restauracji.

Wystrój wnętrza utrzymany jest w stylu niezobowiązującej elegancji i klasy w nowoczesnym wydaniu. Fascynatów designu na pewno zachwycą starannie wybrane detale i specjalnie dla tego miejsca zaprojektowane płytki ścienne, wykonane w polskich manufakturach. Wnętrze otoczone jest niezwykłym widokiem na Trójmiasto, jaki rozpościera się z 33. piętra Olivia Star.

Zmaganiom kucharzy cały czas będzie towarzyszyć kamera oraz dziennikarze. Będzie mnóstwo gotowania prawdziwych pyszności, ale najważniejszy będzie szczytny cel, czyli wsparcie Dziecięcego Hospicjum im. ks. Dutkiewicza w Gdańsku.

Relację z wydarzenie będzie można obejrzeć już we wtorek w serwisie www.dziennikbaltycki.pl oraz w środowym, papierowym wydaniu Dziennika Bałtyckiego.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki