reklama

"Pomaganie przez gotowanie" 2019 – akcja charytatywna „Dziennika Bałtyckiego” w restauracji Arco by Paco Pérez. Zobaczcie zdjęcia i wideo!

Oliwia Sarnowska
Oliwia Sarnowska

Wideo

Zobacz galerię (124 zdjęcia)
"Pomaganie przez gotowanie" 2019 to już trzecia odsłona akcji charytatywnej "Dziennika Bałtyckiego", zorganizowana po raz pierwszy w Gdańsku na 33. piętrze Olivia Star w restauracji Arco by Paco Pérez. Poprzez wspólne gotowanie pomogliśmy podopiecznym Dziecięcego Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Akcja dla hospicjum

Dziecięce Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku jest największą tego typu placówką na Pomorzu. Rocznie opiekują się w nim około tysiącem chorych, małymi dziećmi, jak i osobami dorosłymi. Są to podopieczni z wadami wrodzonymi, lub bardzo ciężkimi nieuleczalnymi chorobami. Najmłodszy z nich ma zaledwie pół roku, a najstarszy 26 lat i choć jest już dorosłym człowiekiem, to wciąż walczy z chorobami wieku dziecięcego. Lekarze, pielęgniarki i wolontariusze dziecięcego hospicjum regularnie opiekują się podopiecznymi i wspierają rodziny w ich własnych domach. Bardzo ważne jest, aby zaopatrzyć każdą rodzinę w specjalistyczny sprzęt.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019 – akcja charytatywna „Dzien...

Bardzo dziękuję za zaproszenie. Jesteśmy w tak niezwykłym miejscu z tak pięknym widokiem, z taką wspaniałą szansą, żeby gotować z wyjątkowymi kucharzami dla tak cudownej sprawy. Dziękuję w imieniu naszych podopiecznych. Mało osób zdaje sobie z tego sprawę , że potrzebny dla nas sprzęt trzeba regularnie wymieniać. Dlatego, dzięki uprzejmości Dziennika Bałtyckiego, możemy uzbierać na kolejne sprzęty, które trafią prosto do potrzebujących rodzin - powiedziała na samym początku Anna Janowicz, prezes Fundacji Dziecięcego Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku.

I dodała:- Zbieramy także na kosztowne turnusy rehabilitacyjne, bo jak mówią nasi rehabilitanci: sukcesem już jest sam stan zdrowia, który się nie pogarsza. I to najbardziej nas charakteryzuje jako Hospicjum: wszędzie tam gdzie inni mówią już nic się nie da zrobić, my odpowiadamy: oj jeszcze zawsze coś da się zrobić. Na przykład wesprzeć takie dziecko i jego rodzinę, a dzięki tego typu akcji i wsparciu, będzie jeszcze łatwiej to realizować.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019 w nowym miejscu kulinarnym Gdańska

Akcja charytatywna Dziennika Bałtyckiego „Pomaganie przez gotowanie” została zorganizowana w restauracji Arco by Paco Pérez, w nowym miejscu na biznesowej i kulinarnej mapie Pomorza.

Paco Pérez jest jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie, który w swoim dorobku ma już kilka gwiazdek Michelin w swoich czterech restauracjach rozsianych po całej Europie. Restauracja w Gdańsku została oficjalnie otwarta około dwa tygodnie temu, a już zdążyli gościć w niej znakomici goście m. in. sama Magda Gessler.

Arco by Paco Pérez jest miejscem, w którym możemy zaznawać niezwykłych kulinarnych uniesień. Mogli tego doświadczyć także i nasi goście, prezesi i przedstawiciele zarządów pomorskich firm. Pod opieką kulinarną Antonio Arcieri i Łukasza Cegłowskiego oraz bardzo uzdolnionego zespołu kucharzy restauracji Arco by Paco Pérez przyrządzono wspólnie 12 świątecznych potraw.

Chciałem Państwu bardzo podziękować, że cała akcja ma miejsce tutaj na 33. piętrze Olivia Star w restauracji Arco by Paco Pérez. Jest to dla nas bardzo ważne, żeby wspierać tego typu akcje charytatywne. Mam nadzieję, że na koniec dnia wyjdziemy stąd wszyscy uśmiechnięci. Tym bardziej, że wspólnie pomagamy w tak szczytnym celu - Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Star.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Czekał fartuch i czapka kucharska

Nasi goście losowo wybierali jedną z dwunastu liczb, pod którą krył się przepis na danie. Na każdego z uczestników czekał fartuch i czapka kucharska. Następnie wszyscy przyszli kucharze udali się do swoich stanowisk, gdzie znaleźli niezbędne produkty do przygotowania potrawy. Początkowo był wielki stres gotowania z najlepszymi, ale już po chwili każdy doskonale odnalazł się w nowej sytuacji i nie można było odróżnić kucharza od amatora.

- Nie sądziłem, że bigos może mieć tak wiele nieoczywistych składników. Smakuje wyśmienicie zapewne to przez ten nastrój jaki się wokół nas stworzył Wiktor Pilarczyk, prezes Oddziału Polska Press w Gdańsku.

- To bardzo pozytywne doświadczenie - wyznała nam podczas gotowania Magdalena Gibney, dyrektor Forum Gdańsk - Przyjemne z pożytecznym. Oby więcej takich akcji. Myślę, że to świetna nauka pokory poprzez takie zatrzymanie się i czas na przemyślenia, że jednak są tacy, którzy nie są w dobrej sytuacji. Dlatego trzeba tym dobrem się dzielić, bo dobro zawsze wraca.

Podczas zmagań naszych gości, za oknem pojawił się pierwszy tej zimy śnieg. W powietrzu poza pięknym zapachem wigilijnych potraw, było czuć prawdziwą magię świąt. Wszystko za sprawą świątecznych piosenek, które towarzyszyły w tle naszym gościom podczas ich kulinarnego wyzwania.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Rogaliki, bigos i śnieg za oknem

– Podziwiam cierpliwość i zaangażowanie wszystkich panów, którzy wzięli udział w akcji - powiedziała Anna Janowicz, prezes Hospicjum im. ks Dutkiewicza w Gdańsku - A w szczególności naszych wspaniałych kucharzy, którzy po kilka razy cierpliwie wyjaśniają jaki ma być nasz kolejny krok i chętnie nas chwalą. A do tego ta mieszanka zapachów, którą cały czas tutaj czuję: ja lepię rogaliki, a za sobą czuję bigos. Do tego ten śnieg! To absolutnie jeden wielki nastrój świąteczny. Święta tuż, tuż i coś czuję, że w tym roku pochwalę się moim nowymi umiejętnościami i zrobię rogaliki!

Jury w składzie Antonio Arcieri i Łukasz Cegłowski, szczególnie wyróżniło trzy potrawy: pasztet przygotowany przez Pawła Ożarowskiego z Firmy PwC, rogaliki z czekoladą, wykonane przez Annę Janowicz z Hospicjum im.ks Dutkiewicza oraz barszcz Piotra Topolewicza z Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej w Gdyni.

Chciałem bardzo podziękować tak fenomenalnemu zespołowi kucharzy, którzy udowodnili nam dzisiaj, że potrafią robić absolutnie cuda. - Wiktor Pilarczyk, prezes Oddziału Polska Press w Gdańsku - Uświadomili też nam dzisiaj, że to co często dostajemy gotowe na talerzach wymaga tak wiele pracy i przygotowań, a za tym kryją się ich wielkie zdolności i zaangażowanie.

"Pomaganie przez gotowanie" 2019. Noworoczne życzenia

Świąteczna atmosfera skłoniła naszych gości do bożonarodzeniowych przemyśleń i noworocznych życzeń:

- Z okazji zbliżających się świąt i nowego roku chciałbym życzyć wszystkim wszystkiego co najlepsze święta niosą: spokoju, radości, umiejętności dzielenia się nawet najdrobniejszymi rzeczami - Paweł Ożarowski, PwC - Życzę, żeby tego ciepła i pomocy dla nikogo nie zabrakło i żeby wszyscy spędzili te święta w rodzinnej atmosferze. A wszystko co najlepsze miało okazje do nich dotrzeć i nie tylko w święta, ale również na co dzień.

Ten dzień na pewno zapamiętamy na bardzo długo. Wszyscy uczestnicy wydarzenia opuszczali restaurację Arco by Paco Pérez z wielkim uśmiechem na twarzy. Bo jak tu nie być szczęśliwym, gdy w tak smaczny sposób można było tak bardzo pomóc? Nie każdy ma szansę i możliwość cieszyć się tak samo tym pięknym okresem. Dlatego pomagajmy i bądźmy dla siebie życzliwi, bo właśnie na tym polega prawdziwa magia świąt.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie