reklama

Paco Pérez, zdobywca pięciu gwiazdek Michelin, otwiera restaurację Arco na 33. piętrze Olivii Star w Gdańsku [zdjęcia]

Oliwia Sarnowska
Oliwia Sarnowska
Zaktualizowano 
Restauracja Arco by Paco Pérez w Gdańsku Karolina Misztal
Na dzień przed oficjalnym otwarciem „Arco by Paco Pérez” zobaczyliśmy, jak prezentuje się restauracja szefa kuchni, który na swoim koncie ma aż pięć gwiazdek Michelin.

Paco Pérez pochodzi z Katalonii, w której stawiał swoje pierwsze kulinarne kroki. Najpierw był to rodzinny bar tapas, w którym uczył się tradycyjnej hiszpańskiej kuchni. Następnie wyruszył w świat zbierać doświadczenie i zakładać swoje pierwsze restauracje. Po latach podróżowania Paco postanowił otworzyć kolejną restaurację, tym razem w Polsce w Gdańsku.

Restauracja Arco by Paco Pérez w Gdańsku

Nazywa ją domem i zaprasza nas do niego, tak jakby to by był i nasz dom. Dlatego od wejścia jesteśmy witani kieliszkiem dobrego wina i piękną muzyką na żywo.

Paco Pérez: Moim ulubionym daniem jest szczęście!

Każdy odwiedzający restaurację „Arco by Paco Pérez” ma poczuć się w niej jak u siebie. Wnętrze zostało zaprojektowane przez hiszpańskie biuro Tarruella Trenchs Studio. Inspiracją projektu była słoneczna atmosfera krajów śródziemnomorskich. Dominują tu naturalne kolory z palety barw ziemi. Są też charakterystyczne dla architektury Hiszpanii łuki (po hiszpańsku nazywane są właśnie „Arco”, skąd pochodzi nazwa samej restauracji).

Paco Pérez, zdobywca pięciu gwiazdek Michelin, otwiera resta...

"Sercem" restauracji jest kuchnia. W tym przypadku projektanci, zgodnie z założeniem "restauracja to dom", otworzyli kuchnię na salę restauracji. Wszystko to otoczone jest niezwykłym widokiem na Trójmiasto, jaki rozpościera się z 33 piętra Olivia Star. Wystrój wnętrza utrzymany jest w stylu niezobowiązującej elegancji i klasy w nowoczesnym wydaniu. Fascynatów designu na pewno zachwycą starannie wybrane detale i specjalnie dla tego miejsca zaprojektowane płytki ścienne, wykonane w polskich manufakturach.

Wśród zaproszonych gości był Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej i honorowy konsul Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.

- Bierzemy udział w najważniejszym wydarzeniu gastronomicznym w Polsce - powiedział Maciej Dobrzyniecki. - Otwarcie tej restauracji to przełamanie pewnych schematów. A sama restauracja ma ambicję być wzorcem dla całego naszego kraju. Jest to wielki dzień w historii polskiej gastronomi. Zespół, który został wybrany przez Paco Péreza, wybitnego hiszpańskiego szefa kuchni, jest zespołem skomponowanym z całego świata. Są tu zacni szefowie kuchni z Polski ale też z Azji, Ameryki Południowej czy Nowej Zelandii. To szczególny moment dla Gdańska i Pomorza, które zasługują na to, by być głównym celem turystyki gastronomicznej.

„Arco by Paco Pérez” nazywane jest pomostem między Hiszpanią, a Gdańskiem.

15 najlepszych restauracji na Pomorzu. Zestawienie Poland 10...

POLECAMY w SERWISIE DZIENNIKBALTYCKI.PL:

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie