Spis treści
Koperek - co to za warzywo?
Koper ogrodowy to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie, i jest uprawiany na całym świecie.
Używa się go jako przyprawy, w postaci świeżej bądź suszonej.
Do czego używa się koperku w kuchni?
Młode pędy tej rośliny to tzw. koperek. Świeże liście koperku dodaje się do sałatek, gotowanych ziemniaków, jaj faszerowanych, serów twarogowych, zup gorących i chłodników, masła ziołowego, raków, krabów, ślimaków, i ryb. Typowym wyrobem z koperku jest sos koperkowy używany do gotowanych mięs (cielęciny, wołowiny, baraniny). Popularna jest również zupa koperkowa. Koperku używa się też do dekorowania potraw.
Pędy kopru wraz z baldachami stanowią istotny składnik podczas kiszenia ogórków i papryki. Używane są też jako składnik octów ziołowych. Owoce kopru używane są do przygotowania marynat i kapusty kiszonej. Przyprawia się nimi sałaty, zupy i sosy. Przyrządza się z nich nalewki i likiery.
Koper jako roślina lecznicza
Nie każdy wie, ale koper może być też stosowany w celach leczniczych! Napar z liści lub nasion działa lekko uspokajająco, wpływa korzystnie na proces trawienia i delikatnie obniża ciśnienie krwi. Jest też stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią, w bezsenności i nieżycie górnych dróg oddechowych. Zewnętrznie okłady z owoców są stosowane przy schorzeniach oczu oraz w ropnych zakażeniach skóry (mają działanie antyseptyczne).
Dlaczego warto jeść koperek?
Wszystkie części kopru są bogate w witaminy i minerały oraz zawierają olejek eteryczny, m.in. karwon, felandren, limonen. Roślina zawiera również flawonoidy i kumaryny. Koper jest bardzo zasobny w:
- sole mineralne,
- wapń,
- żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- prowitaminę A,
- witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H,
- bardzo duże ilości witaminy C.
Warto go jeść, ponieważ działa antyoksydacyjnie i zwalcza wolne rodniki. Świetnie obniża również poziom złego cholesterolu. Koperek działa także antyseptycznie! Wykazuje działanie hamujące wielu bakterii. Dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B może działać antystresowo. Dodatkowo, jak wyżej wspomnieliśmy, napar z kopru świetnie działa na dolegliwości trawienne.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?