Na Pomorzu spadła liczba wirusowych i bakteryjnych chorób układu pokarmowego. Pozytywne skutki epidemii koronawirusa?

Piotr Kallalas
Piotr Kallalas
Przyczyną jest dokładniejsza higiena rąk
Przyczyną jest dokładniejsza higiena rąk Pexels
Udostępnij:
Epidemia koronawirusa, a raczej wprowadzenie reżimu sanitarnego i edukacja związana z prawidłową higieną wpłynęły na spadek zachorowalności na inne choroby zakaźne. Wszystko wskazuje, że mieszkańcy regionu między innymi zaczęli skutecznie myć ręce, co przekłada się na mniejszą liczbę przypadłości żołądkowo-jelitowych.

To będzie prawdopodobnie wyjątkowy rok pod względem niskiej zapadalności na choroby układu pokarmowego spowodowane zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi. W pierwszym półroczu pomorskie służby sanitarne odnotowały zaledwie 3,8 tys. przypadków nieżytu żołądkowo-jelitowego. Skalę pozytywnego trendu pokazują dane z ostatnich lat. Rok temu zdiagnozowano ponad 15,8 tys. podobnych przypadłości, a w 2018 r. liczba ta niemal dobiła do 17 tys.

Powodem wzrost higieny rąk

- Zasady dystansu społecznego wprowadzone w związku z epidemią COVID-19 oraz rygorystyczne przestrzeganie procedur higieny rąk wpłynęły na obniżenie rejestrowanych chorób zakaźnych, w tym chorób przenoszonych droga pokarmową - podkreśliła Anna Obuchowska, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Taką opinię potwierdzają również kolejne dane epidemiologiczne. Liczba zakażeń bakteriami Salmonelli spada od kilku lat, jednak ten rok może być również rekordowy. Do tej pory zarejestrowano jedynie 104 przypadki salmonellozowych zakażeń pokarmowych, a w ciągu ostatnich czterech lat liczby przypadłości spowodowanych przez te bakterie oscylowały między 350 a 790. W przypadku zakażeń bakteryjnych ważnym czynnikiem chorobowym są również zakażenia wywołane przez Clostridium.

- Do zakażeń bakteriami Clostridium difficile najczęściej dochodzi podczas hospitalizacji - wyjaśnia Anna Obuchowska. - Przyczyną zakażeń salmonelozowych jest najczęściej spożycie skażonej żywności. Surowce spożywcze mogą być skażone pierwotnie albo wtórnie - przez osoby chore lub nosicieli biorących udział w produkcji, transporcie, magazynowaniu, dystrybucji i przygotowaniu żywności, patogeny mogą również ulec namnożeniu w wyniku niewłaściwego przechowywania produktów.

Mniej zakażeń wirusowych

Ogółem służby sanitarne odnotowały obecnie niewiele ponad 1,2 zakażeń żołądkowo – jelitowych o przebiegu klinicznym wskazującym na etiologię wirusową. Dla porównania liczba zakażeń w 2019 roku wyniosła ponad 6 tys. przypadków - podobnie było również dwa lata temu.

Na analizę obecnej sytuacji epidemiologicznej przyjdzie jeszcze czas, jednak dane pokazują jednoznacznie - mieszkańcy Pomorza mniej chorują na choroby układu pokarmowego wywołane bakteriami i wirusami. Na taki stan rzeczy z pewnością ma wpływ większa higiena i stosowanie zasad reżimu sanitarnego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Białko mikrobiologiczne ratunkiem dla planety?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie