Dobiegł końca nasz wielki plebiscyt gastronomiczny "Mistrzowie Smaku". Uroczyste zakończenie naszej akcji odbyło się 21 września w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku.
Galeria zdjęć - cz. II
Galeria zdjęć - cz. III
To, co jest niezwykle atrakcyjne w naszym regionie, to wielokulturowość, wielobarwność. Każdy region ma też swoje dziedzictwo kulinarne. Zależy nam na tym, żeby podnosić jakość tych dań i pokazać naszą odrębność – przyznał Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Z kolei Mariusz Szmidka, redaktor naczelny "Dziennika Bałtyckiego", mówił podczas gali do laureatów:
- Dzięki wam stworzymy kulinarną mapę Pomorza. W plebiscycie "Mistrzowie Smaku" niezwykle istotna jest misja poznawcza, edukacyjna oraz integrująca środowisko. Pokazujemy poetów kuchni.
- Misją "Dziennika Bałtyckiego" jest podtrzymywanie regionalizmów i dziedzictwa kulinarnego – dodał redaktor naczelny.
MISTRZOWIE SMAKU: Wybraliście najlepsze lokale gastronomiczne oraz kucharzy, barmanów i kelnerów roku! Wyniki glosowania w plebiscycie
Bogusław Kaczmarek, zastępcą dyrektora marketingu Polska Press Grupy, zaznaczył, że w tym roku plebiscyt "Mistrzowie Smaku" dotyczył nie tylko województwa pomorskiego, ale wykroczył poza nie, obejmując też Elbląg.
Wszyscy laureaci dziękowali zarówno współpracownikom, swoim bliskim, ale przede wszystkim klientom, gościom, którzy na nich głosowali.
Karolina Piechocińska, kelnerka z restauracji „Chleb i Wino”, zwyciężyła w kategorii „Kelner Roku”.
- Bardzo się cieszę z tej nagrody. To dla mnie niesamowite wyróżnienie. Do dziś nie wiem, kto mnie nominował, ale wspierał mnie zarówno szef, współpracownicy, jak i goście restauracji. Niektórzy przysyłali mi smsy z informacjami, że już na mnie zagłosowali – mówiła w rozmowie z „Dziennikiem Bałtyckim” Karolina Piechocińska.
- Perfekcjonizm w pracy osiąga się z czasem, z każdym kolejnym doświadczeniem, rozmową z gościem, sytuacją- dodaje.
Z kolei Sebastian Tomaszkiewicz ze zwycięskiej w powiecie malborskim klubokawiarni "CieKawa" w Malborku ma prostą receptę na sukces. - Skupiliśmy się na mieszkańcach, a nie tylko na turystach i to pomogło – powiedział podczas gali.
Dodajmy, że zwycięzcy z regionów odbiorą wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce.
Plebiscyt jest prowadzony pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jednej z najstarszych organizacji kulinarnych w Polsce, zrzeszającej najlepszych kucharzy z całego kraju.
- "Mistrzowie Smaku" to bardzo prestiżowy konkurs. To również ważna inicjatywa, dzięki której za 5-10 lat nie okaże się, że flagowym daniem Pomorza jest na przykład sushi – komentował podczas gali Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
ZOBACZ TAKŻE:
POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?