Magiczna kuchnia molekularna, czyli szef Robert Joachimiak-Szpinda w Połczynie [ZDJĘCIA, WIDEO]

pen
Kuchnia molekularna w SP Połczyno. Robert Joachimiak-Szpinda pokazał magię
Kuchnia molekularna w SP Połczyno. Robert Joachimiak-Szpinda pokazał magię Piotr Niemkiewicz
Jak zrobić truskawkowy majonez? Czy smaczny jest żelkowy kawior? Jak zrobić sorbet z coli? Te tajniki współczesnej, molekularnej kuchni uczniom SP Połczyno zdradził Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni krakowskiego hotelu.

Gotowanie w szkole od zawsze jest entuzjastycznie przyjmowane przez dzieci. Radość i ciekawość nasila się, jeśli tematem kuchennych zajęć jest nowoczesne podejście do gastronomii z ciekłym azotem i emulsjami. Właśnie taką smaczną i naukową przygodę uczniom Szkoły Podstawowej w Połczynie zafundował szef kuchni - Robert Joachimiak-Szpinda na co dzień pracujący w krakowskim Hotelu Kossak.

ZOBACZ TEŻ:

W SP Połczyno uczniowie nie mogą narzekać na nudę, bo zajęć mają pełno | ZDJĘCIA, WIDEO

Jego pasją jest kuchnia molekularna - na krótkim pokazie udowodnił, że gastronomia jest też nauką. - Zaprezentowałem pewne procesy, które w nowoczesnej kuchni stają się normą - tłumaczy kulinarny czarodziej.
- Sferyfikacja, emulgowanie, żelowanie. To wszystko pokazuje, że tworzenie potraw wcale nie musi być nudne - zapewniał Robert Joachimiak-Szpinda.

Niewielka szkolna sala na godzinę zamieniła się w kulinarne centrum dowodzenia. Oczywiście największą furorę zrobiły dania stworzone dzięki wykorzystaniu ciekłego azotu. W kilka chwil dzieciaki otrzymały sorbet truskawkowo-marchewkowy i lody o smaku coca coli.

Było coś też dla miłośników orzechów. Oczywiście samo podanie było niekonwencjonalne. Pistacjami smakował puder, który wykonali sami uczniowie.

Zadziwił też wszystkich wytrawny majonez o smaku... truskawkowym.
- Kuchnia molekularna w połączeniu z tradycyjną daje świetne efekty zarówno wizualne jak też smakowe - dodaje szef Robert.

wideo: Echo Ziemi Puckiej

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie