Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magiczna kuchnia molekularna, czyli szef Robert Joachimiak-Szpinda w Połczynie [ZDJĘCIA, WIDEO]

pen
Kuchnia molekularna w SP Połczyno. Robert Joachimiak-Szpinda pokazał magię
Kuchnia molekularna w SP Połczyno. Robert Joachimiak-Szpinda pokazał magię Piotr Niemkiewicz
Jak zrobić truskawkowy majonez? Czy smaczny jest żelkowy kawior? Jak zrobić sorbet z coli? Te tajniki współczesnej, molekularnej kuchni uczniom SP Połczyno zdradził Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni krakowskiego hotelu.

Gotowanie w szkole od zawsze jest entuzjastycznie przyjmowane przez dzieci. Radość i ciekawość nasila się, jeśli tematem kuchennych zajęć jest nowoczesne podejście do gastronomii z ciekłym azotem i emulsjami. Właśnie taką smaczną i naukową przygodę uczniom Szkoły Podstawowej w Połczynie zafundował szef kuchni - Robert Joachimiak-Szpinda na co dzień pracujący w krakowskim Hotelu Kossak.

ZOBACZ TEŻ:

Jego pasją jest kuchnia molekularna - na krótkim pokazie udowodnił, że gastronomia jest też nauką. - Zaprezentowałem pewne procesy, które w nowoczesnej kuchni stają się normą - tłumaczy kulinarny czarodziej.
- Sferyfikacja, emulgowanie, żelowanie. To wszystko pokazuje, że tworzenie potraw wcale nie musi być nudne - zapewniał Robert Joachimiak-Szpinda.

Niewielka szkolna sala na godzinę zamieniła się w kulinarne centrum dowodzenia. Oczywiście największą furorę zrobiły dania stworzone dzięki wykorzystaniu ciekłego azotu. W kilka chwil dzieciaki otrzymały sorbet truskawkowo-marchewkowy i lody o smaku coca coli.

Było coś też dla miłośników orzechów. Oczywiście samo podanie było niekonwencjonalne. Pistacjami smakował puder, który wykonali sami uczniowie.

Zadziwił też wszystkich wytrawny majonez o smaku... truskawkowym.
- Kuchnia molekularna w połączeniu z tradycyjną daje świetne efekty zarówno wizualne jak też smakowe - dodaje szef Robert.

wideo: Echo Ziemi Puckiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki