Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kontrola gastronomii w Ustce, Rowach i Słupsku. Jest źle

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Fot. 123RF
Inspekcja Handlowa z Gdańska przeprowadziła kontrolę lokali gastronomicznych w rejonach turystycznych, m.in. w Rowach, Ustce, Słupsku i Łebie. Sprawdzono 36 placówek, z czego w 33. stwierdzono uchybienia.

Kontrolerzy wzięli pod lupę restauracje, smażalnie, bary szybkiej obsługi i inne punktów sprzedaży sezonowej w województwie pomorskim zlokalizowane w Rowach, Łebie, Ustce, Lęborku, Słupsku, Władysławowie, Mikoszewie, Żukowie, Rumi, Gdyni i Gdańsku. Nieprawidłowości stwierdzono u 33 przedsiębiorców, co stanowi 91,6 proc. skontrolowanych podmiotów.

W czterech placówkach stwierdzono zawyżenie należności za zamówiony posiłek w kwotach od 1,19 zł do 6,64 zł, powstałe w wyniku oszustwa co do wagi sprzedanych ryb smażonych i burgerów wołowych. W siedmiu lokalach używano do produkcji 28 partii towarów (o wartości 560 zł) po upływie oznaczonych dat minimalnej trwałości i terminów przydatności do spożycia.

W 11 placówkach ustalono „podmianę asortymentową” - przy sprzedaży sałatki greckiej deklarowano ser Feta, który zastąpiono serem sałatkowym Favita lub serem sałatkowo-kanapkowym Tolonis. Nadto, zamiast zadeklarowanego w karcie menu soku z czarnej porzeczki i soku grejpfrutowego podawano nektary o tych smakach. W jednej z nadmorskich smażalni sprzedawano rybę limanda zółtopłetwa zamiast deklarowanej soli.

W innym lokalu do produkcji pizzy użyto produktu seropodobnego w miejsce deklarowanego w karcie menu sera. Z kolei w przypadku potrawy „wołowina pikantna” analiza laboratoryjna pobranych do badań dań wykazała obecność niedeklarowanego DNA pochodzącego od świni.

Jak informuje WIIS w Gdańsku, w 11 lokalach stwierdzono złe warunki przechowywania surowców, półproduktów, produktów i wyrobów gotowych oraz niewłaściwy stan sanitarno-porządkowy. Np. w zamrażarkach niewłaściwie przechowywano wyroby, które nie posiadały żadnych oznaczeń umożliwiających ich identyfikację oraz daty zamrożenia.

Zauważono również brudne urządzenia chłodnicze, kuchenki, blaty do przygotowywania potraw, brak termometrów do monitorowania temperatury przechowywanej żywności, brudną odzież ochronną pracowników lub jej brak, brudne ściany, podłogi i drzwi. Na podłogach znajdowały się resztki żywności, środki spożywcze były przechowywane bezpośrednio na podłodze lub na zardzewiałych regałach. Woda i osocze z mięsa spływały na gotowe wyroby, co stwarzało zagrożenie mikrobiologiczne i powodowało, że były one narażone na zanieczyszczenie oraz przenikanie zapachów.

W wyniku kontroli grzywną ukarano 18 osób na łączną kwotę 5.250 zł. Wydano też pięć decyzji administracyjnych, w których ukarano przedsiębiorców karami administracyjnymi na łączną kwotę 5500 zł.

Ponadto wszczęto 20 postępowań administracyjnych (z art. 40a ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych) celem wymierzenia kar administracyjnych na przedsiębiorców za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej lub zafałszowanych.

Skierowano 11 informacji do Powiatowych Inspektorów Sanitarnych oraz 11 informacji do Urzędów Miar. Do sądów trafią trzy wnioski o ukaranie za popełnienie wykroczenia oszustwa konsumentów, zaś w 25 sprawach wszczęto postępowania administracyjne celem obciążenia kontrolowanych kwotą stanowiącą równowartość kosztów przeprowadzonych badań laboratoryjnych.

ZOBACZ TAKŻE: Kontrola pojazdów ciężarowych

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kontrola gastronomii w Ustce, Rowach i Słupsku. Jest źle - Głos Pomorza

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki