Składniki: 75 dag filetów (morszczuk, mintaj, dorsz),
łyżka soku z cytryny,
mała bułka namoczna w mleku,
2 szkl. wywaru z warzyw,
2 jaja, 2 cebule, liść laurowy,
ziarnka pieprzu i ziela,
łyżka żelatyny
farsz:
2 duże cebule
25 dag pieczarek,
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
, 2 łyżki masła,
sól , pieprz
do dekoracji:
cytryna,
dodatkowo: mogą być jajka i zielona pietruszka
Przygotowanie: Wywar zagotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. pod koniec doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Cebule i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na maśle. Filety z ryby i odciśniętą z mleka bułkę zemleć w maszynce, wbić jajka, doprawić, wyrobić. Masę rybną włożyć na zwilżoną lnianą ściereczkę i uformować prostokąt, posypać posiekaną natką usmażoną cebulą i pieczarkami. zwinąć, owinąć zwilżoną gazą, związać na obu końcach, ułożyć w rynience do ryb, zalać wywarem i gotować na bardzo małym ogniu 40-50 min. Zostawić w wywarze do ostygnięcia, po wyjęciu zdjąć gazę, roladę pokroić w plastry. Przecedzony wywar zagotować, dodać rozpuszczoną żelatynę, doprowadzić ponownie do wrzenia. Odrobinę galarety wylać na półmisek a gdy zastygnie, układać roladki. Zalać ponownie galaretą, pozostawić do ostygnięcia. Udekorować.
Przepis Ludwki Meronk
Sprawdź koniecznie inne przepisy:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?