Jakie właściwości ma czekolada i ile jej zjadamy? O ile więcej zapłacimy za wyroby z ziarna kakaowca?

Maciej Badowski
Maciej Badowski
Ponad pięć kg na osobę - tyle rocznie czekolady zjadamy w naszym kraju.
Ponad pięć kg na osobę - tyle rocznie czekolady zjadamy w naszym kraju. Fot. Malgorzata Genca / Polska Press
Udostępnij:
Polacy kochają czekoladę - z badań wynika, że rocznie zjadają jej nieco ponad pięć kg na osobę. Pod tym względem yprzedzają nas m.in. Austria, Niemcy czy Szwajcaria, gdzie na mieszkańca przypada ponad 8 kg czekolady. - Statystyczny Polak na słodycze z dodatkiem kakao wydaje około 190 zł rocznie- wskazuje w rozmowie ze Strefą Biznesu ekspert.

W ubiegłym roku wartość światowego rynku słodyczy była oceniona na 106 mld dolarów. pomimo wybuchu pandemii koronawirusa, perspektywy dla branży są bardzo pozytywne. Z prognoz Euromonitor wynika, że globalny rynek czekolady osiągnie 133 mld dolarów do 2025 roku, o niemal 25 proc.

W Polsce wartość rynku- jak podaje Nielsen - w czerwcu 2021 r. wyniosła 7,65 mld zł, co oznacza wzrost o 0,5 proc. rok do roku. W tym czasie produkcja wyrobów czekoladowych wyniosła 189 tys. ton i utrzymała się na podobnym poziomie jak rok wcześniej.

Ponad 5 kg na osobę

- Ponad pięć kg na osobę - tyle rocznie czekolady zjadamy w naszym kraju. Czy to dużo? Na tle innych państw Europy wypadamy pod tym względem bardzo dobrze, jednak wyprzedzają nas m.in. Austria, Niemcy czy Szwajcaria, gdzie na mieszkańca przypada ponad 8 kg czekolady- tłumaczy w rozmowie ze Strefą Biznesu Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. - Statystyczny Polak na słodycze z dodatkiem kakao wydaje około 190 zł rocznie- dodaje.

Jak wymienia ekspert, Polacy najczęściej sięgają po tabliczkę czekolady (28,2 proc. rynku) albo praliny (27,2 proc. rynku), a w dalszej kolejności po batoniki, wafelki czy figurki. Ulubioną czekoladą Polaków jest klasyczna mleczna – według badań wybiera ją ponad 67 proc. respondentów, natomiast gorzką preferuje 23 proc. badanych- podaje.

Czekolada dobrej jakości

- Z dostępnych raportów oraz z naszych własnych obserwacji wynika, że z roku na rok powiększa się grono osób zainteresowanych rzemieślniczymi wyrobami. To efekt rosnącej świadomości konsumenckiej Polaków- wskazuje Stypułkowski. Na potwierdzenie przytacza, że sondaż przeprowadzony przez agencję Inquiry nt. odżywiania, w którym niemal każdy z respondentów twierdził, że zwraca uwagę na informacje o produktach spożywczych.

- W pełni się z tym zgadzam – o wpływ czekolady na zdrowie oraz sposoby produkcji jesteśmy dopytywani bardzo często i cieszymy się, że możemy pochwalić się krótkim składem naszych tabliczek. Swego czasu ziarno kakaowca, z którego wytwarza się czekoladę, przez bardzo wysoką zawartość magnezu zaliczane było do tzw. superfoods- mówi.

Dobrej jakości czekolada, to ta wyprodukowana bez tzw. ulepszaczy, będzie równie zdrowa. Przywołany wcześniej sondaż pokazał, że dla osób, które wzięły udział w badaniu, istotne jest działanie prozdrowotne żywności (83 proc. badanych). Ekspert przypomina, że w czasie pandemii ponad 40 proc. Polaków zmieniło swoje zwyczaje żywieniowe: co czwarty z nas wprowadzał roślinne odpowiedniki mięsa lub ograniczył nabiał.

Coś dla vegan

Zgodnie z najnowszymi badaniami, zwolenników żywności wege przybywa i już ponad połowa polskich konsumentów od czasu do czasu jada w pełni roślinne posiłki. - Na znaczeniu zyskują nowości, tabliczki z różnymi prozdrowotnymi dodatkami czy wersje wegańskie czekolady, na bazie roślinnych zamienników mleka- mówi Stypułkowski i dodaje, że ważnym aspektem jest również wysoka jakość produktów. - W 2021 roku aż 77 proc. badanych uznało ten czynnik za najważniejszy przy zakupach- dodaje.

Jednocześnie zwraca uwagę na samo opakowanie produktu. - Współczesny konsument zdaje sobie sprawę z globalnych problemów takich jak kryzys klimatyczny czy nadmierna ilość odpadów, w związku z tym coraz częściej w sklepach można znaleźć towary w opakowaniach bez plastiku, biodegradowalnych czy kompostowalnych- wylicza.

Zgodnie z raportem firmy DS Smith już 25 proc. respondentów odpowiedziało, że aktywnie stara się rezygnować z produktów wykorzystujących tworzywa sztuczne. Z kolei 90 proc. uznało, że produkty nie powinny być pakowane w tworzywa sztuczne, oraz że świadomie zrezygnowało z zakupu towarów w takich opakowaniach.

Czekolada będzie droższa?

Trwająca nadal pandemia, a także rosnąca inflacja powodują wzrost cen żywności, w tym czekolady. Według raportu przedstawionego przez GUS w listopadzie 2021 r. żywność i napoje bezalkoholowe podrożały rok do roku o 6,4 proc. Wyższe niż rok wcześniej są m.in. ceny cukru i mleka czy ziarna kakaowca.

- Dodatkowo rosną koszty pracy, opakowań i transportu towarów, co wpływa na wyższą cenę żywności. Co ważne, ziarno kakao kupujemy w walutach, więc najbardziej niepokoją nas rosnące ceny euro i dolara. Nadchodzące miesiące przyniosą prawdopodobnie dalszy wzrost cen - także czekolady, ale nie oznacza to, że Polacy przestaną ją jeść- tłumaczy ekspert.

- Konsumenci są w stanie zapłacić więcej za wyroby wysokiej jakości i co ważne - kochają czekoladę. Mimo ostatnich zawahań związanych z pandemią, cały czas mamy na rynku czekolady tendencję wzrostową- wskazuje.

Coś dla zdrowia

Stypułkowski przyznaje w rozmowie z nami, że czekolada dobrej jakości, bez konserwantów, ulepszaczy czy lecytyny sojowej, ma wiele właściwości prozdrowotnych.

- Bez wątpienia może być źródłem ukojenia i poprawy nastroju, szczególnie w trudnych chwilach. Kakao dodaje energii i ma pozytywny wpływ na samopoczucie dzięki zawartości magnezu, tryptofanu, serotoniny czy dopaminy- wylicza i dodaje, że korzystnie wpływa również na produkcję endorfin, redukując napięcie i stres.

- Zatem jeśli dopada nas przygnębienie czy gorszy nastrój warto zjeść kawałek czekolady z dużą zawartością kakao- podsumowuje.

Nowością będzie możliwość odbywania szkolenia w zakresie uprawnień do kierowania pojazdami w formie kursu rozszerzonego z osobą towarzyszącą.

Zmiany w kursach na prawo jazdy. Nowością szkolenia w formie...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rośnie poczucie zagrożenia cyberprzestępczością

Wideo

Materiał oryginalny: Jakie właściwości ma czekolada i ile jej zjadamy? O ile więcej zapłacimy za wyroby z ziarna kakaowca? - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie