Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY]

Weronika Skupin
fot. Mikołaj Suchan/Polskapresse
Domowe wino można zrobić z porzeczek, wiśni, winogron, jeżyn, truskawek a nawet rabarbaru czy pomidorów! Choć produkcja wina domowego jest czasochłonna, nie powinna być problemem nawet dla początkującego winiarza. Jak zrobić wino domowe? Co należy kupić? Jakie owoce wybrać na wino domowe? Podpowiadamy.

WINO DOMOWE - CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE

By zacząć domową produkcję wina domowego, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia i akcesoria: gąsiory, rurkę fermentacyjną, którą odprowadza się gazy, korek do butli, wężyk do zlewania wina, a także butelki, w których zamkniemy nasze domowe wino. Kupmy specjalne drożdże do produkcji wina. Owoce mają na sobie naturalne drożdże, jednak nie zawsze one wystarczą.

JAKIE OWOCE WYBRAĆ NA WINO DOMOWE?
Przede wszystkim - zdrowe i dorodne. Gdy sfermentujemy zgniłe jabłka czy gruszki, powstanie nam ocet. Nie ograniczajmy się tylko do sezonowych owoców. Również z warzyw może powstać pyszne wino domowe, np. z pomidorów czy rabarbaru. Możemy śmiało dodać też jarzębiny, czy bakalii: rodzynek, czy suszonych moreli. Miody także wzbogacą domowe wino. Najpopularniejsze do produkcji domowego wina są winogrona, wiśnie, porzeczki, borówki, czarny bez, agrest, jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czy czereśnie.

WINO DOMOWE - PRZYGOTOWANIE
Produkcję zacznijmy od przygotowania moszczu. Gdy sporządzamy wino domowe z winogron i nie chcemy pozbywać się naturalnie występującym na nich drożdży, nie myjmy owoców. Każdy przepis precyzuje, czy należy opłukać owoce na wino domowe, czy też nie. Owoce na domowe wino pozbawmy szypułek, liści i pestek.

Następnie przyrządzamy moszcz, który będzie podstawą naszego wina. Zgniatamy w tym celu owoce, np. maszynką do mięsa z odpowiednim wkładem albo sokowirówką. Moszcz na domowe wino przekładamy do gąsiora.

Pora na syrop z wody i cukru. Zazwyczaj przyrządza się go w proporcji litr cukru na litr wody. Taką mieszankę należy gotować zbierając z wierzchu pianę. Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry cukru. Szczegóły precyzują przepisy na domowe wino. Im więcej cukru, tym trunek mocniejszy i słodszy. Do moszczu można dodać też kwasku, który zakwasi owoce (jeśli są zbyt słodkie) i pożywki dla drożdży (dostępna w sklepach).

Zakupione drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. Uważajmy jednak na ich rodzaj - w sklepie ogrodniczym czy winiarskim sprzedawca podpowie nam, które nadają się do przyrządzenia wytrawnego trunku, a które na słodkie domowe wino. Rozmnażamy je gotując w szklance soku z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni. Możemy też wsypać je do butelki (np. po małym Kubusiu) z letnią wodą, dodać dwie łyżeczki cukru i pożywkę. Wlot butelki zatykamy watą, a zawartość potrząsamy kilka razy dziennie przez trzy dni. Taka ilość drożdży starczy na ok. 20 litrów nastawu.

Drożdże dolewamy do gąsiora, by połączyły się z moszczem i cukrem. Cukier można dodawać też stopniowo - na przykład drugą połowę po kilku tygodniach. Butlę napełnioną mniej więcej do 2/3 wysokości zatykamy korkiem, w którym umieszczamy rurkę fermentacyjną. Balon na domowe wino umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 20 stopni Celsjusza.

Należy kilkukrotnie podczas dojrzewania zlać nasze domowe wino do mniejszego balona nie naruszając osadu. W tym celu gąsior stawiamy wyżej, a naczynie, do którego zlewamy domowe wino - niżej. Sterylną gumową rurkę wkładamy do wina z większego gąsiora (tak, by nie dotykała osadu) i ostrożnie zasysamy wino, po czym wkładamy drugi koniec rurki do sterylnego szklanego gąsiora poniżej.

Teraz pozostaje nam czekać. Jak długo? W zależności od rodzaju wina jakie chcemy uzyskać. Niektóre domowe wina są gotowe po kilku miesiącach, na te ciężkie, deserowe, musimy czekać nawet i dwa lata. Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki. Następnie zlewamy wino do butelek (z ciemnego szkła), korkujemy je i przechowujemy np. w piwnicy szyjką lekko w dół - by korek był mokry i rozszerzał się, a butelka była szczelna.

WINO DOMOWE - PRZEPISY

Domowe wino z winogron - przepis

To bardzo proste do przyrządzenia wino. Jeśli nie umyjemy owoców, nie musimy nawet dodawać drożdży. Możemy też zrezygnować z cukru i wody, jeśli nie potrzebujemy wina mocniejszego niż 10-procentowe. Mocniejsze wino domowe z winogron także da się łatwo przyrządzić.

Na 10 litrów moszczu z winogron dodajmy pół kilograma cukru, by otrzymać wino 12-procentowe. Jeśli chcemy przyrządzić wino domowe mające około 15 procent, dodajmy 900 g cukru rozrobionego w wodzie. Zamiast cukru możemy też dodać dwa razy więcej rodzynek, czyli odpowiednio kilogram na wino 12 proc. i 1800 g na wino 15 proc.

Po ściągnięciu wina z gąsiora dodajmy kolejną porcję cukru - około 20-20 g na litr, by otrzymać trunek półwytrawny, około 30-60 g/litr na domowe wino półsłodkie.

Wino domowe z jagód i wiśni

Przepis na wino 15-procentowe
drożdże i pożywka
5 l moszczu z jagód
5 l moszczu z wiśni - 5,0 l
dwie łyżki kwasu cytrynowego
3 kg cukru
3 l wody

Wino domowe z malin

drożdże, pożywka
3 l moszczu
2 litry wody
2 kg cukru - 1 litr cukru na 1 litr wody od razu, a druga połowa w drugim, trzecim tygodniu

Mocne domowe wino agrestowe

drożdże (opakowanie na 20 l), pożywka
10 l moszczu z agrestu
5 litrów wody
4 kg cukru - około 3 kg od razu, 1 kg po tygodniu

można też zrobić wino agrestowe z dodatkiem miodu i rodzynek
7,5 l moszczu z agrestu
1,5 l moszczu z białych porzeczek
1 l moszczu z jabłek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
9.5 l wody

Słabe wino domowe z czerwonych porzeczek

drożdże, pożywka
10 l moszczu porzeczkowego
4,5 kg cukru
17 l wody

Wino domowe z jabłek

3 kg jabłek
1 kg cukru
2 litry wody
drożdże, pożywka
5 dag rodzynków

inny przepis - ze słodkich jabłek
6,5 kg jabłek
1,6 kg cukru
drożdże, pożywka
woda (pół szklanki na litr moszczu)
5 g kwasu cytrynowego

Wino domowe z gruszek

10 l moszczu z gruszek
300 g cukru
drożdże
40 g kwasku cytrynowego

Wino domowe ze śliwek

10 l moszczu ze śliwek
4 kg cukru
3 l wody
drożdże, pożywka

Wino domowe z pomidorów

7 kg pomidorw
1,5 g pożywki
2 kg cukru
drożdże
Pierwsze wino ściągamy po około miesiącu

WINO DOMOWE - CZY TO LEGALNE?

Uspokajamy. Jeśli produkujemy wino domowe na własny użytek, nie łamiemy prawa. Jedynym ograniczeniem jest to, że wino domowe nie może być wprowadzone do obrotu handlowego. Jeśli chcemy założyć winnicę - musimy mieć wpis do rejestru przedsiębiorstw, który prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Póki co nielegalne jest w Polsce pędzenie bimbru, a i to może się niedługo zmienić.

Masz inny przepis na wino domowe? Podziel się nim na naszym forum!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić wino domowe? [WINO DOMOWE - PRZEPISY] - Gazeta Wrocławska

Komentarze 38

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Julo
3 lutego, 18:09, JULO:

WINO DOMOWE z soku jabłkowo - porzeczkowego ; ze sklepu !!! 3 litry soku , ok 1/2 do 1 kg cukru , plus 1/2 do 1 litra wody drożdże winne suche uniwersalne 1/3 opakowania .

Podaję właśnie TEN PRZEPIS , ponieważ jest SZYBKI I SMACZNY !!! Do każdego takiego wina dokupuję ok 1 kg winogron ciemnych aby dodać naturalnych drożdży i smaku . W miesiąc czasu mamy wspaniałe wino raczej półsłodkie , kwaskowe ale zrównoważone doskonałe do wszystkiego .

Potrzebujemy 5 cio litrowy słój z korkiem i rurką . Rozpuszczamy drożdże 1/3 opakowania w 100 mml wody z cukrem , pozostawiamy na 1h aby doszły . Do słoja wlewamy sok 3 l z rozpuszczonym wodą cukrem ok 1 l , dopełniamy rozbitym / pokrojonym/ moszczem z winogron / nie myć / , dopełniamy drożdżami i mieszamy . Pozostawiamy pod przykryciem z waty na 1-2 dni , potem obsadzamy korek z rurką do której wlewamy trochę wody . Całość utrzymujemy w bardzo dużej sterylności !!! po ok 10 dniach zlewamy młode wino i czyścimy butlę z osadów i moszczu . Do czystej buli wlewamy ponownie wino i leżakuje tam cały miesiąc z korkiem i rurką , czasem mieszamy i obserwujemy klarowność . Na koniec możemy dodać Stabilizator ' dla zakończenia procesu i Klarowin" dla wyklarowania wina ( na 7 -14 dni ) . W tym czasie wino pracuje delikatniej , większość drożdży zamieniło cukier na alkohol i same opadły na dno . Kilka takich win jabłkowo - winogronowych wykonałem i warto się w to pobawić . Jest Pyszne , B. tanie i B. zdrowe !!! Takie wino można wykonać z każdego soku owocowego , często w sklepach mamy przeceny soków , i już za 6-7-9 zł można kupić 3 litry .100% soku . Stare kompoty też są znakomite do tych celów !!!

Oczywiście , dobre przepisy są na forach winiarskich !!! są zdecydowanie bardziej czasochłonne , zazwyczaj 2 tyg-1 mis fermentacja burzliwa potem 3 miesiące normalnej i 6 miesięcy do butelkowania ...i tak być powinno , ALE w/ podany przepis jest szybki i smaczny !!! gotowy w 1,5 miesiąca , tani z soku jabłkowego .....choć najlepszy jest z winogron ...po prostu Miód Malina " jak mówią ...Ludziska zakładajcie krzaki winogronowe gdzie się da , na południowych płotach i ścianach budynku ...bo nie lepszego trunku ; To Napój Bogów !!!!

J
JULO

WINO DOMOWE z soku jabłkowo - porzeczkowego ; ze sklepu !!! 3 litry soku , ok 1/2 do 1 kg cukru , plus 1/2 do 1 litra wody drożdże winne suche uniwersalne 1/3 opakowania .

Podaję właśnie TEN PRZEPIS , ponieważ jest SZYBKI I SMACZNY !!! Do każdego takiego wina dokupuję ok 1 kg winogron ciemnych aby dodać naturalnych drożdży i smaku . W miesiąc czasu mamy wspaniałe wino raczej półsłodkie , kwaskowe ale zrównoważone doskonałe do wszystkiego .

Potrzebujemy 5 cio litrowy słój z korkiem i rurką . Rozpuszczamy drożdże 1/3 opakowania w 100 mml wody z cukrem , pozostawiamy na 1h aby doszły . Do słoja wlewamy sok 3 l z rozpuszczonym wodą cukrem ok 1 l , dopełniamy rozbitym / pokrojonym/ moszczem z winogron / nie myć / , dopełniamy drożdżami i mieszamy . Pozostawiamy pod przykryciem z waty na 1-2 dni , potem obsadzamy korek z rurką do której wlewamy trochę wody . Całość utrzymujemy w bardzo dużej sterylności !!! po ok 10 dniach zlewamy młode wino i czyścimy butlę z osadów i moszczu . Do czystej buli wlewamy ponownie wino i leżakuje tam cały miesiąc z korkiem i rurką , czasem mieszamy i obserwujemy klarowność . Na koniec możemy dodać Stabilizator ' dla zakończenia procesu i Klarowin" dla wyklarowania wina ( na 7 -14 dni ) . W tym czasie wino pracuje delikatniej , większość drożdży zamieniło cukier na alkohol i same opadły na dno . Kilka takich win jabłkowo - winogronowych wykonałem i warto się w to pobawić . Jest Pyszne , B. tanie i B. zdrowe !!! Takie wino można wykonać z każdego soku owocowego , często w sklepach mamy przeceny soków , i już za 6-7-9 zł można kupić 3 litry .100% soku . Stare kompoty też są znakomite do tych celów !!!

G
Gość

Boże kto te przepisy układa:(:(:( te przepisy to można nazwać kompot ,sikacz z lekkim %% nic więcej ktoś pisze o czym nie ma zielonego pojęcia:) /Kochani jak chcecie zrobic dobre wino!!Zwane winem nie kompotem zapraszam na Forum Domowe Wina .. Wino to cała wiedza ile cukru jaki %%chcemy otrzymać . drożdże szczepy ! lub dzikusy . Kwas w tych owocach jaki ile ma być :) kiedy zatrzymać fermentację i jak to zrobić by nie zepsuć wina . Dosładzanie wina ,nic tu niema w tych przepisach poza wodą cukrem i rozdrabnianiem :):)A tak na marginesie niektórych owocow wcale nie możemy rozdrabniac ,a tu nawet jagody pisze by przez maszynkę:):):) Czas na kompoty róbcie, bo grzybów dużo:)

w
wanda
Produkując wino w ten sposób - czyli sokowirówka - tracimy najcenniejsze składniki owocu znajdujące się w skórce a zwłaszcza kolor wina. Owoc ma być zgnieciony i przez 5 dni fermentować z cukrem i drożdżami, a potem dopiero robi sie odlew i dolewa wody, dodaje rozpuszczony cukier i fermentuje dalej.
w
wanda
Produkując wino w ten sposób - czyli sokowirówka - tracimy najcenniejsze składniki owocu znajdujące się w skórce a zwłaszcza kolor wina. Owoc ma być zgnieciony i przez 5 dni fermentować z cukrem i drożdżami, a potem dopiero robi sie odlew i dolewa wody, dodaje rozpuszczony cukier i fermentuje dalej.
G
Gaga
Wino z czerwonej porzeczki udało mi się wyśmienicie w tym roku miałam też zrobić ale szpaki zeźarły porzeczki
z
zorro
Nie można pędzić bimbru nawet na własny użytek to jest karane.
M
Monika wroc.
Nie róbcie wina z czereśni i gruszek. Tam napisano, że można... Bzdura! Będzie bez smaku, mdłe aaaa i z rabarbaru...żart! Ja nie używam drożdży. Sam cukier i owoce. Bezdyskusyjnie lepsze.
m
marek343
Solidne destylatory sprzedają w sklepie online na edestylatory.com. Nie ma tutaj jakiejś lipy z wężykami, beczkami kiepskiej jakości, czy tanimi filtrami. Kupiłem u nich szybkowar z zimnymi palcami, który ma porządny filtr miedziany i można go sobie w prosty sposób wykręcić, nie trzeba się z tym mordować. W kwestii obsługi to jestem bardzo zadowolony, wysyłkę robią sprawnie i jak mówią, że wysłali to faktycznie wysłali.
w
winiarz
" Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki." -Czy autor w ogóle czytał ten stek bzdur który napisał? Żenada!
H
Hmm
Próbować co kilka tyg. Czy czuc cukier, alkohol, drożdże. W przypadku takiego wina ważny jest pierwszy miesiąc, kiedy powinno fermentować ze skórkami. Po ok miesiącu wino powinno mieć już dobry % zabezpieczający je przed infekcją i pozwalający oddzielić moszcz.
s
stefan zabójca
co do bimbru to jest już tak samo traktowany jak wino można robić ale na własny urzytek ale broń panie boże żeby sprzedawać bo kary są ogromne
w
wesoły
Nieprawdą jest to co napisał "zorientowany" Na dzień dzisiejszy prawo polskie dopuszcza posiadanie samego bimbru, jak i też posiadanie aparatury. Zabronione jest (co jest paradoksem) posiadanie tzw. zacieru i zabronione jest produkowanie bimbru. Na dowód tego że aparatura nie jest zabroniona wystarczy wejść np. na allegro i tam tego jest od metra, a nie słyszałem aby oferujący sprzęt do produkcji bimbru byli karani. Pozdrawiam.
Z
Zbyszek Antosik
( Rozmnażamy je gotując w szklance soku ) z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni.
Podany opis metody przygotowania drożdży : chyba trupki i ich duchy będą przetwarzać winko po ugotowaniu ......
Z
Zbyszek Antosik
( Rozmnażamy je gotując w szklance soku ) z owoców na wino z dodatkiem łyżki cukru - wsypujemy opakowanie drożdży i odstawiamy na około 4 dni.
Podany opis metody przygotowania drożdży : chyba trupki i ich duchy będą przetwarzać winko po ugotowaniu ......
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie