reklama

Jagoda kamczacka - owoc wiecznej młodości. Czy znajdzie miejsce w polskim sadownictwie?

sZaktualizowano 
archiwum Polska Press (Dziennik Łódzki)
Dopiero po upadku Związku Radzieckiego, dostęp do rosyjskich odmian stał się możliwy. Wśród bogactw Rosji jest jagoda kamczacka, nazywana narodową. Rosjanie zbierają ją w Chabarowskim Kraju, Primorskim Kraju, w rejonie Władywostoku i na Kamczatce. Od XVII wieku znana jest także w Japonii. Co z Polską?

Czy zakaz handlu z Rosją sprawi, że sadownicy znad Wisły zwiążą swoją przyszłość z uprawą jagody kamczackiej?

- Polskie sadownictwo jest w fazie dużych przeobrażeń, co związane jest głównie ze zmianami w handlu, szczególnie z ciągle obowiązującym rosyjskim embargiem oraz widocznymi trendami - wskazuje Mirosław Maliszewski, który stoi na czele Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.

Jak wskazuje prezes, od kilku sezonów widać większe zainteresowanie sieci handlowych deserowymi owocami jagodowymi.

Polecamy również: Do polskich lasów na... arbuzy! Leśnicy znaleźli w puszczy rosnącego arbuza

- W Europie Zachodniej widzimy spadek spożycia jabłek, co ma miejsce także w naszym kraju i wzrost spożycia truskawek, malin, borówki amerykańskiej, czy jeżyn. Podobne zmiany zachodzą na bogatych rynkach Azji i Ameryki, w tym w Chinach i Stanach Zjednoczonych. Widzą to nasi konkurenci, którzy sadzą sporo borówek, truskawek i malin. Robią to bardzo profesjonalnie, stosując choćby osłony - podkreśla Maliszewski.

Czy jagoda kamczacka zdobędzie popularność równą choćby borówce amerykańskiej? Póki co, zainteresowanie nią jest niewielkie - swoje robi niewiedza konsumentów.

- Podaż w kolejnych latach z pewnością będzie wzrastała, ale bez wątpienia musi ona iść równolegle z działania popularyzacyjnymi wobec konsumentów. Konieczna jest więc promocja - wskazuje prezes Związku Sadowników RP. - Jeszcze większych aktywności będzie wymagało wykreowanie jagody kamczackiej jako owocu deserowego. Jest ona bardzo znana wśród plantatorów, ale konsument wie o niej bardzo niewiele. Tak naprawdę możliwość handlu tymi owocami jest możliwa od nieco ponad roku, stąd małe zainteresowanie odbiorców. Warto dopilnować odpowiedniej jakości tych owoców na półce sklepowej, co jest zadaniem samych sklepów, ale także dostawców. Nie można bowiem dopuścić do sytuacji, że kupujący z jakichś powodów (np. złej jakości) zrazi się do tego produktu i więcej po niego nie wróci.

Jagoda kamczacka zdrowie

  • działanie przeciwzapalne
  • opóźnia starzenie (także siatkówki)
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • niskokaloryczna
  • pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy i lipidów w krwi
  • może redukować wielkość tkanki nowotworowej (w niektórych postaciach raka)

Wady jagody kamczackiej? Słaba trwałość owoców w handlu i na razie małe partie oferowane do handlu hurtowego.

- Ze strony produkcji problemem jest także niedopracowana technologia uprawy, mało wydajny, a przez to drogi zbiór ręczny - dodaje Maliszewski.

Jagoda kamczacka uprawa

Nie jest wymagająca. Odporna na mrozy (nie trzeba martwić się zabezpieczeniem na zimę) i długowieczna - w jednym miejscu kwitnie i owocuje przez około 30 lat. Aby cieszyć się wieloma owocami, trzeba dla niej wybrać słoneczne miejsce. W Polsce owoce jagody kamczackiej dojrzewają już w maju (dość szybko spadają na ziemię).

Źródło informacji: polskiesadownictwo.pl,

60 sekund biznesu: W Polsce sięgajmy po rzeczy polskie

Wideo

Materiał oryginalny: Jagoda kamczacka - owoc wiecznej młodości. Czy znajdzie miejsce w polskim sadownictwie? - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie