Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gmina Kwidzyn: Powiślańska śliwka produktem regionalnym

Łukasz Bartosiak
Koło Gospodyń Wiejskich z Rakowca chce zarejestrować dwa nowe produkty regionalne - powiślańską śliwkę w occie i nalewkę z pigwy na bazie spirytusu.

Jeśli się uda, powiat kwidzyński będzie miał już trzy pozycje na tejże liście. Pionierkami w tej dziedzinie są członkinie koła gospodyń z Nebrowa Wielkiego, które zarejestrowały nebrowiankę, czyli nalewkę na bazie śliwki.

Pomysłodawczynią zarejestrowania produktów z Rakowca jest Elżbieta Szczukowska, sołtys tejże wsi.

- W naszym domu od dziecka pojawiała się śliwka w occie, której przepis przywiozła na Powiśle moja babcia spod Lwowa. Zawsze podczas różnego rodzaju festynów te specjały pojawiały się na naszych stoiskach, stąd pomysł o wpisaniu ich na listę - mówi Szczukowska.

Aby nalewka i śliwka stały się produktami regionalnymi, muszą zostać do listopada złożone dokumenty w Urzędzie Marszałkowskim. Jeśli zostaną zaakceptowane, produkty trafią na listę w przyszłym roku. Najbliższa degustacja odbędzie się w 11 lipca na festynie w Rakowcu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki