GIS wycofuje partie sera żółtego marki Ryki. Komunikat GIS
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w produktach: "Ser żółty Gouda 135g, plastry" i "Ser żółty Rycki Edam135g, plastry" marki Ryki wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zarażonej bakteriami Listeria monocytogenes może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 180359
Data minimalnej trwałości: 18.10.2019
Produkt: Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 060658
Data minimalnej trwałości: 23.10.2019
GIS wycofuje partie sera żółtego marki Ryki. Działania Inspektoratu i przedsiębiorców
W komunikacie poinformowano, że Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów. Ponadto zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu produktu powyższych produktów z rynku.
Producent podał do informacji, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu.
Podaje się, że prowadzone są systemowe działania naprawcze i badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.
Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie opublikował tzw. zalecenia dla konsumentów, które mówią, że w przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów listeriozy po uprzednim spożyciu ww. produktu, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem. GIS uprasza także konsumentów, aby klienci sprawdzili, czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. "Ser żółty Gouda 135g, plastry" o numerze partii: 180359 oraz "Ser żółty Rycki Edam 135g, plastry"o numerze partii: 060658 marki Ryki należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
GIS wycofuje partie sera żółtego marki Ryki. Listerioza - co to za choroba?
Czynnikiem wywoławczym tej choroby jest obecność bakterii Listeria monocytogenes. Są one wydalane z kałem zakażonych zwierząt. Występują w środowisku, a zatrucia pokarmowe przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Listerioza stanowi największe zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków, osób starszych czy z obniżoną odpornością.
Listerioza - objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Jak zapobiegać zakażeniu?
Wśród najważniejszych działań zapobiegawczych należy wymienić: stosowanie właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt oraz przestrzeganie zasad higieny. Należy bezwzględnie pamiętać o każdorazowym myciu rąk - np. przed spożyciem posiłku, po kontakcie ze zwierzętami lub po wyjściu z toalety.
Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków, tak więc niezbędna jest wizyta u lekarza.
Pełen komunikat znajdziesz tutaj.
POLECAMY w SERWISIE DZIENNIKBALTYCKI.PL:
- Kalendarz niedziel handlowych w 2019 roku. Sprawdź!
- Dyskonty nie będą mogły sprzedawać produktów marek własnych?
- Po raz trzeci padła główna wygrana w "Milionerach"!
- TOP 100 największych firm na Pomorzu [RANKING]
- Tak mieszka Robert Lewandowski [zdjęcia]
- Nauczyciel płakał, jak poprawiał. Zobacz najlepsze teksty uczniów i nauczycieli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?