Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdańsk ma własną słodką wizytówkę. To nowa linia...czekolady!

Redakcja
Pralinki orzechowe i czekolada z nadzieniem marcepanowym między innymi wejdą w skład nowej linii czekolady gdańskiej. Inicjatorem produktu jest Gdańska Organizacja Turystyczna, która słodkości stworzyła we współpracy z fabryką czekolady „Bałtyk”, artystką malarką Magdą Benedą oraz historykiem prof. Andrzejem Januszajtisem. Będą one słodką wizytówką miasta.

W skład nowej gdańskiej linii słodyczy wchodzą wyroby z Zakładów Przemysłu Cukierniczego  „Bałtyk”, opakowane obrazami Magdy Benedy i opisane piórem prof. Andrzeja Januszajtisa. Są to pralinki o smakach: orzechowym, kawowym i kakaowo-rumowym, czekolada mleczna z nadzieniem o smaku Whisky & Coffee oraz czekolada z nadzieniem marcepanowym.

- Ten projekt jest wyjątkowy – wszystko w nim jest Gdańskie –  Gdańska Organizacja Turystyczna, gdańska malarka, gdański historyk i gdański producent czekolady. Ta linia łączy w sobie wartości  turystyczne, artystyczne, historyczne oraz doskonały gdański smak – mówi Łukasz Wysocki, Prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej.

Za stworzenie smaku czekolady odpowiada istniejąca od 1923 roku fabryka "Bałtyk".

– Jesteśmy częścią historii miasta i przynależymy do jego bogatych tradycji. Od wielu lat w „Bałtyku” powstają wyjątkowe, gdańskie smaki różnego rodzaju słodyczy. Są one  słodką wizytówką miasta  zarówno w Polsce, jak i w wielu krajach  na całym świecie. Cieszymy się, że teraz w ramach jednego projektu połączyliśmy kilka wyjątkowych atrybutów Gdańska – sztukę, literaturę, turystykę i smak – dodaje Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”.

Za stworzenie projektu opakowania tych słodkości odpowiedzialna jest gdańska artystka.

 –  Gdańsk miał niezwykle istotny  wpływ na moją artystyczną drogę. Tutaj dorastałam, studiowałam i tutaj tworzę. Cieszę się, gdy moje obrazy trafiają do ludzi nie tylko na płótnie, ale także na porcelanie, jedwabiu, czy właśnie na opakowaniach wyjątkowych gdańskich słodyczy. To piękne, że w tak różnorodny, a jednocześnie niepodzielny  sposób możemy opowiadać o naszym Gdańsku – mówi artystka malarka Magda Beneda.

Natomiast opakowania te opisał swoim piórem prof. Andrzej Januszajtis.

– Historia pozwala dotrzeć do przeszłości, wyciągnąć z niej wszystko, co dobre, by stworzyć lepszą rzeczywistość – w tym przypadku lepszy produkt: czekoladę, a nam odbiorcom – lepiej odczuć jej smak. To najlepsza droga do sukcesu. Cieszę się, że miałem w tym udział– deklaruje prof. Andrzej Januszajtis.

Czekoladowe produkty można kupić wyłącznie w punktach Informacji Turystycznej w Gdańsku i poprzez stronę internetową sklep.visitgdansk.com.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki