Festiwal Truskawek Kaszubskich odbywał się 1 i 2 lipca w Chmielnie po raz pierwszy. Jak mówi Edyta Klasa, dyrektor Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie, nie wiadomo czy za rok będzie druga odsłona imprezy.
- Teraz przyjdzie czas podsumowań i dopiero wtedy ocenimy na ile impreza się sprawdziła i czy warto organizować drugą edycję, mam nadzieję, że tak - mówi Edyta Klasa. - Tak jak powiedziałam wczoraj na konferencji, mamy produkt regionalny, udało się go zarejestrować w Komisji Europejskiej, udało się przekonać rolników do tego, aby się certyfikowali i używali tej chronionej nazwy, tyle zrobiło Stowarzyszenie Producentów Truskawek. Ale potencjał do wykorzystania jest większy. Produkt regionalny w turystykę się wpisuje, a w tym temacie niestety jest jeszcze dużo do zrobienia. Na wczorajszej konferencji zabrakło restauratorów, chociaż wielu było zaproszonych - dodała dyrektor GOKSiR.
Czytaj też: Truskawka kaszubska trafi do Paryża - do kibiców i piłkarzy Euro 2016
Gotowanie rekordowej zupy
Ugotować ogromny kocioł zupy na bazie truskawek kaszubskich, było nie lada wyzwaniem. Podjęli się go Jarosław Kłodziński, kuchmistrz międzynarodowy i Łukasz Konik, restaurator. Do gara, ustawionego na wysokiej platformie trafiło: 200 kg truskawek, 10 kg makaronu, 204 litry wody, 15 kg cukru, 1 kg cukru waniliowego, 45 porcji kisielowych. Długo trwało samo zagotowanie zupy, potem musiała trochę pobulgotać i wreszcie około 17.30 ustawiła się kolejka i rozpoczęła degustacja.
- Jest pyszna! - oceniła pani Janina z Tczewa. - To taka zupa, która smakuje trochę jak deser.
Truskawkowa kreacja
Festiwal Truskawek Kaszubskich to też mnóstwo konkursów. Nie wiemy jeszcze które stoisko wygrało, ale sądząc po opiniach ludzi oglądających zagrody i smakujących przygotowane przez panie specjały, najczęściej zachwalono stoisko KGW Paczewo.
Dużo braw zebrały natomiast panie i... panienki, biorące udział w konkursie Truskawkowa Kreacja. Jak sama nazwa wskazuje, modelki prezentowały się w strojach inspirowanych motywem kaszubskiej truskawki. Po wybiegu przeszły reprezentantki KGW Paczewo, KGW Kożyczkowo, KGW Jezioranki z Gowidlina oraz pani Beata z dwiema córeczkami - Olą i Antosią z Chmielna.
Pierwsza nagroda w konkursie trafiła do pani Karzyny Zengierskiej z, druga do Elżbiety Parackiej, a trzecia do Katarzyny Lejk. Wyróżnienia otrzymały: Ola i Antonina. Nagrodę specjalną komisja przyznała Tadeuszowi Makowskiemu.
Konkurs na produkt z truskawki kaszubskiej im. Heleny Gruchałowej o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Komisja oceniała produkty w dwóch kategoriach. W Kategorii desery pierwsze miejsce zajęła Bernadeta Puzdrowska za truskawkowe plince, drugie - Edyta Myszk za deser biało-czerwony, trzecie - Beata Szwaba za bombę truskawkową. W kategorii przetwory zwyciężyła Agroturystyka Łapalice za nalewkę truskawkową. Drugie miejsce zdobyła Małgorzata Meyna za dżem truskawkowy, a trzecie Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Sikorzyno za konfiturę dworską.
Na scenie
Zabawiał wszystkich kabaret Kuńda, a popis możliwości wokalnych i tanecznych zaprezentował gość "spod samiutkich Tater" - Szkolny Zespół Regionalny Polany z Kościeliska. Zespół z Tatr będzie w tym roku obchodzić swoje 70-lecie. Pod koniec imprezy z koncertami wystąpiły grupy Tolking Brothers i ANGEL SONG, a zwieńczeniem Festiwalu Truskawek Kaszubskich był widowiskowy Fireshow.
Lucyna Puzdrowska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?