Drób najczęściej konsumowanym mięsem na świecie. Ile drobiu zjadają Polacy?

opr. (koci)
W 2017 r. drób stał się najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie
W 2017 r. drób stał się najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie Archiwum
Według danych Eurostatu, wartość przetworów drobiowych wyeksportowanych z Polski w 2017 r. wyniosła ponad 630 milionów Euro, czyli ponad 13% więcej niż w 2016 r.

Ponad połowa polskich przetworów z drobiu trafiła do 6 krajów: Wielkiej Brytanii (25,3%), Niemiec (9%), Francji (6,9%), Słowacji (4,2%), Litwy (3,6%) i Czech (3,4%).

Cena eksportowanych przetworów różniła się w zależności od kraju przeznaczenia – do państw Europy zachodniej sprzedawano przetwory w średniej cenie ponad 3 euro/kg, natomiast na Litwę lub do Czech – ponad 2,5 euro/kg.

- W świetle negocjacji dotyczących Brexitu należy zastanowić się, czy po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, kraj ten nadal zostanie głównym odbiorcą polskich przetworów drobiowych -mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas. - Wielka Brytania, z prawie 13-proc. udziałem, jest też drugim, po Niemczech, rynkiem zbytu dla polskiego mięsa i podrobów drobiowych.

Według danych MRiRW eksport mięsa drobiowego do tego kraju w styczniu 2018 r. wzrósł o ponad 21% względem poprzedniego roku.

Czytaj też: Jajka już tanieją, ale ich ceny i tak są wyższe niż przed rokiem

Na wyniki eksportowe duży wpływ ma wzrost globalnej konsumpcji drobiu – według danych OECD w 2017 r. stał się on najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie (13,8 kg na osobę), zajmując miejsce wieprzowiny. Warto dodać, że zeszłoroczne prognozy wskazywały, że zmiana ta będzie miała miejsce dopiero w 2025 r. Wśród krajów, które w najbliższych latach mogą najbardziej zwiększyć import drobiu w ujęcie wolumenowym wymienia się Arabię Saudyjską, Wietnam i Filipiny. Nadal nie jest znana przyszłość sprzedaży drobiu do krajów afrykańskich, takich jak Republika Południowej Afryki. Pod koniec lutego Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza została koordynatorem wizyty służb weterynaryjnych RPA, mającej na celu przywrócenie eksportu drobiu do tego kraju. Do państw do których eksport polskiego drobiu wzrósł najbardziej dynamicznie w styczniu 2018 r. względem poprzedniego roku można zaliczyć Belgię (42%), Ukrainę (34%), Rumunię (29%), Wielką Brytanię (21%) oraz Irlandię (19%).

Jeżeli chodzi o rynek krajowy, to według danych IERGŻ w 2017 r. spożycie drobiu wzrosło o 1 kg z 29,5 kg do 30,5 kg (3,3%). W 2018 r. czynnikiem hamującym dalszy przyrost może być reakcja konsumentów na najnowszy raport Najwyższej Izby Kontroli informujący o wykorzystaniu antybiotyków w produkcji zwierzęcej.

- Błędnie interpretowany raport stał się powodem wielu publikacji stawiających branżę drobiarską w niekorzystnym świetle, co w krótkim okresie może mieć przełożenie na spożycie drobiu - podkreśla Łukasz Czech. - Relatywnie niskie ceny wieprzowiny również mogą wpłynąć na decyzje konsumentów, zachęcając do zakupu tego gatunku mięsa.

Wideo

Materiał oryginalny: Drób najczęściej konsumowanym mięsem na świecie. Ile drobiu zjadają Polacy? - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie