Składniki:
* ok 7. niewielkich okrągłych bułek (ja używam grahamek)
kotlety:
* 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego
* 2 niewielkie marchwie
* Posiekana natka pietruszki
* 2 jajka
* 4 łyżki bułki tartej
* czubata łyżka naturalnej mieszanki do mięsa mielonego lub gyros (znajdziesz ją na targach, przy stoiskach z dobrej jakości przyprawami)
dodatki:
* świeży szpinak lub rukola
* gorgonzola lub ser pleśniowy
* oliwki lub kapary
* dobrej jakości keczup, najlepiej domowy (np. z cukinii)
* świeża cukinia, ogórek
* pomidory (koktajlowe lub malinowe)
* musztarda
* kiełki (najlepsze są rzodkiewki i słonecznika)
Sposób przyrządzania:
Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego startą marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Wbij jaja, dodaj przyprawy i bułkę tartą. Całość wymieszaj i uformuj niewielkie kulki.
Na rozgrzanej grillowej patelni ułóż mięso i delikatnie je spłaszcz, aż powstanie kształt burgera. Smaż ok. 5 minut na każdej stronie, aż mięso się zarumieni.
Burgery podawaj z ulubionymi dodatkami, smarując jedną część bułki musztardą, a drugą keczupem. Moje burgery zawsze zawierają jeden rodzaj sera, świeże plastry cukinii, oliwki i kiełki.
Smacznego!
Ola Kuźbida, autorka bloga Przegryzam.pl jest pasjonatką zdrowego, prostego jedzenia. Takiego, które kojarzy z dzieciństwem i domem rodzinnym. Podczas posiłku, lubi wracać wspomnieniami do smaków, które pamięta. Przegryza na mieście, w domu, w gronie najbliższych. Zakochana w jamnikach i maśle orzechowym.
Instagram - zobacz więcej zdjęć!
Autor przepisu i zdjęć: Aleksandra Kuźbida
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?