Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy burgery mogą być zdrowe? Otwarcie burgerowni w Gdańsku 2021

Maja Czech
Maja Czech
Tanie, niezdrowe, szybkie, mało odżywcze. Takie słowa jako pierwsze przychodzą do głowy, gdy pomyślimy o hamburgerach. Czy rzeczywiście warto ich unikać za wszelką cenę? Bierzemy pod lupę najpopularniejszy fast food na świecie.

Kto stworzył hamburgera?

Jak przystało na fast food, hamburger jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. To przecież tylko kawałek mięsa, w towarzystwie warzyw i sosów, włożony między przepołowioną bułkę.

Najprawdopodobniej danie to zawdzięczamy Louisowi Lassenowi. Pewien klient restauracji Louis' Lunch, potrzebował dania, które będzie gotowe szybko oraz które można będzie zabrać ze sobą. Lassen, kucharz i właściciel restauracji, niewiele myśląc, włożył grillowane mięso pomiędzy dwa tosty i zaserwował niecierpliwemu gościowi.

Ta historia działa się w roku 1900. Dziś, wiele lat później, hamburger wciąż jest najpopularniejszym fast foodem, którego każdy próbował przynajmniej raz w życiu.

Hamburgery kiedyś i dziś

Danie nie cieszy się najlepszą opinią w Polsce. U wielu osób wywołuje skojarzenia z burgerami kupowanymi w budkach przy dworcach PKP. Koszmarnej jakości mięso i mdły ser oblane tłustym sosem między najtańszą białą bułką. Taka przekąska nie ma nic wspólnego z prawdziwym amerykańskim burgerem. Ta "polska wersja" nie tylko nikogo nie nasyci. Jej smak również pozostawia wiele do życzenia...

Wkrótce na rynku zagościł McDonald's, który nieco uratował "czarny PR" burgera. I tak, od wielu lat, w Polsce pojawia się coraz więcej zagranicznych sieciówek, które oferują hamburgery niedrogie i złożone ze składników bardzo dobrej jakości.

Dziś, na przełomie roku 2021/2022, Polacy mają do wyboru również wiele lokali serwujących hamburgery rzemieślnicze. Zupełnie redefiniują one wizerunek hamburgera, jako dania taniego i wątpliwej jakości.

W Trójmiejskich restauracjach można skosztować burgerów z wołowiną najlepszej jakości, pieczywa wypiekanego na miejscu, ze świeżymi warzywami i autorskimi sosami. Taka wersja będzie smakować obłędnie, a dodatkowo sprawi, że nie zgłodniejemy jeszcze przez długie godziny!

Hamburgery Trójmiasto

Po ogromnym sukcesie, jaki McDonald's osiągnęło w Polsce, z upływem czasu coraz więcej sieci zaczęło pojawiać się w kraju, serwując swoją własną wersję hamburgera.

W Gdańsku pojawiło się wiele lokali Surf Burgera, sieciówki lokalnej, pomorskiej, która zaczynała jako food truck. W Trójmieście znajdziecie też Bobby Burger, sieć ogólnopolską, która święci wielkie sukcesy od 2012 roku. Nie tak dawno temu na rodzimym rynku pojawiła się też sieciówka szwedzka. _Max Burgers _szturmem przejmuje Gdańsk, otwierając dziś (21 grudnia 2021) już trzecie miejsce pod swoim szyldem w mieście przy ul. Spacerowej 48B.

Hamburgery — zdrowe czy nie?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Hamburger przecież niejedno ma imię. Po tanim burgerze na wynos, zjedzonym przy dworcu PKS, możemy spodziewać się najwyżej niestrawności i szybkiego powrotu uczucia głodu. Jeżeli jednak udacie się do burgerowni, w której zatrudnieni są prawdziwi kucharze z pasją — zjecie zarówno smaczny jak i zdrowy posiłek. Grillowana wołowina dobrej jakości w towarzystwie warzyw i świeżego pieczywa jest źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Mięso dostarczy tłuszcz i białko, pieczywo węglowodany, a warzywa witaminy.

Wszystko zależy więc od naszych osobistych wyborów. Nie warto więc zupełnie rezygnować z obecności hamburgera w naszych jadłospisach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki