Kto stworzył hamburgera?
Jak przystało na fast food, hamburger jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. To przecież tylko kawałek mięsa, w towarzystwie warzyw i sosów, włożony między przepołowioną bułkę.
Najprawdopodobniej danie to zawdzięczamy Louisowi Lassenowi. Pewien klient restauracji Louis' Lunch, potrzebował dania, które będzie gotowe szybko oraz które można będzie zabrać ze sobą. Lassen, kucharz i właściciel restauracji, niewiele myśląc, włożył grillowane mięso pomiędzy dwa tosty i zaserwował niecierpliwemu gościowi.
Ta historia działa się w roku 1900. Dziś, wiele lat później, hamburger wciąż jest najpopularniejszym fast foodem, którego każdy próbował przynajmniej raz w życiu.
Hamburgery kiedyś i dziś
Danie nie cieszy się najlepszą opinią w Polsce. U wielu osób wywołuje skojarzenia z burgerami kupowanymi w budkach przy dworcach PKP. Koszmarnej jakości mięso i mdły ser oblane tłustym sosem między najtańszą białą bułką. Taka przekąska nie ma nic wspólnego z prawdziwym amerykańskim burgerem. Ta "polska wersja" nie tylko nikogo nie nasyci. Jej smak również pozostawia wiele do życzenia...
Wkrótce na rynku zagościł McDonald's, który nieco uratował "czarny PR" burgera. I tak, od wielu lat, w Polsce pojawia się coraz więcej zagranicznych sieciówek, które oferują hamburgery niedrogie i złożone ze składników bardzo dobrej jakości.
Dziś, na przełomie roku 2021/2022, Polacy mają do wyboru również wiele lokali serwujących hamburgery rzemieślnicze. Zupełnie redefiniują one wizerunek hamburgera, jako dania taniego i wątpliwej jakości.
W Trójmiejskich restauracjach można skosztować burgerów z wołowiną najlepszej jakości, pieczywa wypiekanego na miejscu, ze świeżymi warzywami i autorskimi sosami. Taka wersja będzie smakować obłędnie, a dodatkowo sprawi, że nie zgłodniejemy jeszcze przez długie godziny!
Hamburgery Trójmiasto
Po ogromnym sukcesie, jaki McDonald's osiągnęło w Polsce, z upływem czasu coraz więcej sieci zaczęło pojawiać się w kraju, serwując swoją własną wersję hamburgera.
W Gdańsku pojawiło się wiele lokali Surf Burgera, sieciówki lokalnej, pomorskiej, która zaczynała jako food truck. W Trójmieście znajdziecie też Bobby Burger, sieć ogólnopolską, która święci wielkie sukcesy od 2012 roku. Nie tak dawno temu na rodzimym rynku pojawiła się też sieciówka szwedzka. _Max Burgers _szturmem przejmuje Gdańsk, otwierając dziś (21 grudnia 2021) już trzecie miejsce pod swoim szyldem w mieście przy ul. Spacerowej 48B.
Hamburgery — zdrowe czy nie?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Hamburger przecież niejedno ma imię. Po tanim burgerze na wynos, zjedzonym przy dworcu PKS, możemy spodziewać się najwyżej niestrawności i szybkiego powrotu uczucia głodu. Jeżeli jednak udacie się do burgerowni, w której zatrudnieni są prawdziwi kucharze z pasją — zjecie zarówno smaczny jak i zdrowy posiłek. Grillowana wołowina dobrej jakości w towarzystwie warzyw i świeżego pieczywa jest źródłem wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Mięso dostarczy tłuszcz i białko, pieczywo węglowodany, a warzywa witaminy.
Wszystko zależy więc od naszych osobistych wyborów. Nie warto więc zupełnie rezygnować z obecności hamburgera w naszych jadłospisach.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?