Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz Wygrywasz Zdrowie. PRZEPIS na paprykę faszerowaną wołowiną i KONKURS

Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością
Papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami wg przepisu Zofii Zatorskiej
Papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami wg przepisu Zofii Zatorskiej Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
To już ostatnia szansa na walkę o zwycięstwo w ramach kwietniowej edycji akcji "Chudnij ze smakiem". W tym miesiącu czekamy na przepisy z wykorzystaniem wołowiny zgodne z założeniami programu Gaca System.

Czy dobór odpowiedniej diety i systematyczna aktywność fizyczna ma wpływ na nasze samopoczucie? Osoby, które zdecydowały się zaufać programowi dietetyczno-treningowemu Gaca System, wiedzą, że tak. Jedną z nich jest pani Zofia Zatorska. Zgłosiła się do mnie z ponaddwudziestokilogramową nadwagą i mocnym postanowieniem zmiany. Już wcześniej stosowała inne diety i początkowo traciła wagę. Niestety, z czasem otyłość powracała. Tym razem było inaczej. Pani Zofia schudła, a co jeszcze bardziej cieszy, od kilku lat skutecznie dba o formę, wykorzystuje wiedzę zdobytą w procesie odchudzania i mądrze komponuje posiłki i co równie ważne, systematycznie trenuje. Razem ze zbędnymi kilogramami pozbyła się także problemów z cholesterolem. Wcześniej przez lata nie mogła zmniejszyć jego poziomu, nie pomagały żadne leki. Odpowiednio skomponowana dieta i treningi zrobiły swoje. Dzięki nim cholesterolu ubyło.

Pani Zofia jest doskonałym przykładem tego, że pozbycie się nadwagi wyzwala w nas niezwykłe zasoby energii życiowej, o której wcześniej mogliśmy tylko pomarzyć. Dla wielu osób korzystających z Gaca System stała się ona dobrym duchem, który pomaga przejść przez proces odchudzania. Jest bardzo aktywna. Można ją spotkać w lubelskim Centrum Odchudzania przy ul. Fabrycznej, wypowiada się także w mediach społecznościowych. Podtrzymuje innych na duchu, zachęca do wytrwałości w opanowywaniu otyłości i zaraża swoim zapałem i energią.

Jednym z wielu dań, jakie teraz je pani Zofia, korzystając z Gaca System, jest papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami. Wołowina to nie tylko bardzo dobre źródło białka, ale również żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) - czyli związku pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej.

Pozostałe składniki dania pełne są wielu właściwości prozdrowotnych. Papryka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, miedź i żelazo. Ponadto czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością beta-karotenu. Pomidor to nie tylko witaminy i związki mineralne, ale także likopen - czyli antyutleniacz, który chroni przed chorobami serca i przeciwdziała nowotworowi prostaty. Natomiast tymianek to sprawdzony środek grzybobójczy i bakteriobójczy. Z tymi ostatnimi pomaga rozprawić się także cebula. Ponadto ma ona wpływ na obniżenie ciśnienia i cholesterolu, a duże ilości żelaza, jakie zawiera, przydadzą się w leczeniu niedokrwistości. Dodatek dwóch łyżeczek cynamonu nada daniu nie tylko znakomity aromat. Z badań wynika, że ta przyprawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga walczyć z infekcjami spowodowanymi przez drożdże oraz może zwalniać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami

według przepisu Zofii Zatorskiej
Składniki: 500 g wołowiny mielonej, 1 duża cebula, 2 gałązki świeżego tymianku, 1 duży pomidor, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 łyżeczki cynamonu, 5 szt. czerwonej papryki, pieprz wg uznania

Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć i odciąć "kapelusze". Usunąć gniazdo nasienne. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno poszatkować. W miseczce wymieszać wołowinę, drobno poszatkowaną cebulę z resztą składników i przypraw. Paprykę wypełnić przygotowanym farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sporą ilością wody i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę (czas może różnić się w zależności od piekarnika).

KONKURS DLA CZYTELNIKÓW:

Składnik główny: wołowina
Składniki dodatkowe: warzywa świeże lub mrożone, owoce świeże, mrożone lub suszone, jajka, jogurt, kefir, mleko cukier brzozowy, bakalie, miód, mąki (gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia), płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane), otręby (owsiane, żytnie), olej (lniany, rzepakowy), oliwa z oliwek, przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli, kiełki, drożdże.
Sposób przyrządzania:
każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna to 3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Na propozycje przepisów czekamy do 22 kwietnia. Można je nadsyłać: mailem: [email protected] lub pocztą na adres: Centrum Odchudzania Konrada Gacy, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin. Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu. Przeczytaj regulamin konkursu.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki