Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Znamy tegorocznych laureatów. Co podbiło podniebienia jurorów?

Anna Szade
Anna Szade
Tegoroczni laureaci Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”.
Tegoroczni laureaci Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego/Aleksander Olszak
Rozstrzygnięto Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. W finale znalazło się 30 potraw. Konkurencja była bardzo duża, a ostatecznie wybrano tylko pięć najsmaczniejszych potraw z regionu.

Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” 2023

W Konkursie Kulinarnym o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” oceniane są produkty, które powstają w regionie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje.
To doskonały pretekst, by popularyzować dziedzictwo kulinarne Pomorza, ale też promować żywność wytwarzaną z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

W konkursie, jak co roku, mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny. Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Nagrody za najlepsze produkty żywnościowe w regionie. Co okazało się najsmaczniejsze?

Do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Konkurencja była więc spora.

Oto lista tegorocznych laureatów pomorskiego konkursu:

  • Produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku. Przepis pochodzi z małej pomorskiej osady Jelitkowo. W dawnych czasach produkt był zawekowany i służył również jako omasta do pulek chleba. Główny jego składnik to tusza flądry bałtyckiej, wątróbka z dorsza, masło wiejskie i przyprawy.
  • Produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego z Janówki gm. Stare Pole. Przepis został przywieziony na Żuławy przez Prusów. Pokrojone i obrane ze skórki ogórki zalewa się octem i dodaje miodu. Gospodarze używają wyłącznie własnego surowca, a miód pozyskują od lokalnej pasieki.
  • Napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie. Cydr powstaje ze starych odmian jabłek, pozyskiwanych wyłącznie w gospodarstwie właścicieli. Ma intensywnie bursztynową barwę i idealnie zbilansowany smak – słodki ale i kwaśny. To jedyny cydr rzemieślniczy w naszym regionie. Leżakuje minimum 6 miesięcy.
  • Produkty zbożowe i cukiernicze – piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu. Przepis zawędrował na Powiśle z małej wsi z obwodu lwowskiego przez polską ludność, która przymusowo przesiedlono po zakończeniu II wojny światowej. Piernik przekładany jest powidłami śliwkowymi, której na Powiślu nie brakuje w sadach. Na początku 2023 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
  • Inne produkty – griz z kaszëbską malëną od Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie. Podstawowym składnikiem gryzu jest kasza manna gotowana na mleku.  Gryz jest deserem znanym zarówno na Kaszubach, jak i Kociewiu. Dla wielu mieszkańców regionu to niezapomniany smak dzieciństwa. Dzięki temu, że mleko na terenach wiejskich było dostępne przez cały rok, a wyroby mleczne obecne w codziennym jadłospisie mieszkańców, deser ten był podawany do każdego niemal obiadu. Gryz najlepiej smakuje z truskawką kaszubską.

Zwycięzcy, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

Podczas finału konkursu „Pomorskie smaki” siedem produktów z naszego regionu otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ten zorganizowany zostanie podczas targów w Poznaniu, które zaplanowano w terminie 29 września – 1 października 2023 r.

Szansę na zdobycie nagrody „Perła 2023” mają: kaszubska zupa bańtkowa (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni), pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska), masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa), praliny (Cappucino Cafe z Sopotu), piernik staropolski z Powiśla (Elżbieta Szczukowska z Rakowca), wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina) oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki