Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie 2018. Z jakiej mąki robić świąteczne wypieki?

red.
Maka pszenna.Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy i świąteczne wypieki bez popularnej mąki pszennej. Znajdziemy ją w przepisach na pierogi czy uszka do tradycyjnego barszczu. Najczęściej wykonamy  z niej także wielkopolskie makiełki czy łazanki do zupy grzybowej oraz dodamy do panierki przygotowując rybę po grecku.
Maka pszenna.Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy i świąteczne wypieki bez popularnej mąki pszennej. Znajdziemy ją w przepisach na pierogi czy uszka do tradycyjnego barszczu. Najczęściej wykonamy z niej także wielkopolskie makiełki czy łazanki do zupy grzybowej oraz dodamy do panierki przygotowując rybę po grecku. https://pixabay.com
Pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, piernik – popularne wigilijne i bożonarodzeniowe potrawy łączy wykorzystanie mąki, najczęściej pszennej. Specjalistka ds. żywienia podpowiada, które alternatywne rodzaje mąki mogą stanowić uzupełnienie tradycyjnych dań.

Dla zdrowego stylu życia, coraz chętniej sięgamy po zróżnicowane typy mąki. Migdałowa, wytworzona z ciecierzycy czy amarantusa – każda z nich posiada odmienne walory dietetyczne. Podstawę diety wciąż stanowią jednak mąki zbożowe.

Jak wynika z danych GUS, w 2017 roku statystyczny Polak jadł średnio 5,67 kg pieczywa
i produktów zbożowych miesięcznie.

– W naszej diecie produkty zbożowe, a więc także mąki, powinny stanowić główne źródło energii. Składają się one głównie z węglowodanów złożonych, w szczególności skrobi, ale zawierają również białko – średnio 10-15 proc. W zależności od stopnia przetworzenia, wśród produktów zbożowych można znaleźć na rynku produkty pełnoziarniste oraz wysoko przetworzone. Produkty należące do tej pierwszej kategorii charakteryzują się w szczególności wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych (np. magnezu, cynku, fosforu) – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

Uzupełnieniem mąki pszennej mogą być inne rodzaje, które będą stanowiły z nią mieszankę lub staną się alternatywą w części dań. Nie tylko sprawią one, że wigilijne oraz świąteczne menu będzie bardziej urozmaicone, ale dzięki nim zadbamy także o bardziej zbilansowaną dietę w tym okresie. Anna Radowicka, współpracująca z E.Leclerc podpowiada, jak urozmaicić wigilijne i bożonarodzeniowe menu z wykorzystaniem różnych rodzajów mąki.

ZOBACZ, jaki rodzaj mąki nadaje się na makowiec, a jaki na wigilijne uszka?

Maka pszenna.Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy i świąteczne wypieki bez popularnej mąki pszennej. Znajdziemy ją w przepisach na pierogi czy uszka do tradycyjnego barszczu. Najczęściej wykonamy  z niej także wielkopolskie makiełki czy łazanki do zupy grzybowej oraz dodamy do panierki przygotowując rybę po grecku.

Boże Narodzenie 2018. Z jakiej mąki robić świąteczne wypieki?

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

ZOBACZ: Co upiec na święta? Zawsze aktualne propozycje Anny Starmach i Magdaleny Wójcik

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki