Polecamy
    Co robić w weekend?

    Propozycje imprez weekendowych w Trójmieście i na Pomorzu

    Rozwiń
    Boże Narodzenie 2018. Z jakiej mąki robić świąteczne...

    Boże Narodzenie 2018. Z jakiej mąki robić świąteczne wypieki?

    red.

    Dziennik Bałtycki

    Aktualizacja:

    Dziennik Bałtycki

    Mąka migdałowaJest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Zawiera niewiele węglowodanów w porównaniu
    1/10

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©https://pixabay.com

    Pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, piernik – popularne wigilijne i bożonarodzeniowe potrawy łączy wykorzystanie mąki, najczęściej pszennej. Specjalistka ds. żywienia podpowiada, które alternatywne rodzaje mąki mogą stanowić uzupełnienie tradycyjnych dań.
    Dla zdrowego stylu życia, coraz chętniej sięgamy po zróżnicowane typy mąki. Migdałowa, wytworzona z ciecierzycy czy amarantusa – każda z nich posiada odmienne walory dietetyczne. Podstawę diety wciąż stanowią jednak mąki zbożowe.

    Jak wynika z danych GUS, w 2017 roku statystyczny Polak jadł średnio 5,67 kg pieczywa
    i produktów zbożowych miesięcznie.


    – W naszej diecie produkty zbożowe, a więc także mąki, powinny stanowić główne źródło energii.
    Składają się one głównie z węglowodanów złożonych, w szczególności skrobi, ale zawierają również białko – średnio 10-15 proc. W zależności od stopnia przetworzenia, wśród produktów zbożowych można znaleźć na rynku produkty pełnoziarniste oraz wysoko przetworzone. Produkty należące do tej pierwszej kategorii charakteryzują się w szczególności wysoką zawartością błonnika, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych (np. magnezu, cynku, fosforu) – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

    Uzupełnieniem mąki pszennej mogą być inne rodzaje, które będą stanowiły z nią mieszankę lub staną się alternatywą w części dań. Nie tylko sprawią one, że wigilijne oraz świąteczne menu będzie bardziej urozmaicone, ale dzięki nim zadbamy także o bardziej zbilansowaną dietę w tym okresie. Anna Radowicka, współpracująca z E.Leclerc podpowiada, jak urozmaicić wigilijne i bożonarodzeniowe menu z wykorzystaniem różnych rodzajów mąki.


    ZOBACZ, jaki rodzaj mąki nadaje się na makowiec, a jaki na wigilijne uszka?




    Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

    ZOBACZ: Co upiec na święta? Zawsze aktualne propozycje Anny Starmach i Magdaleny Wójcik

    Dzień Dobry TVN

    POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:






    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo