Wilgoć i ciepło - te dwa czynniki jednocześnie powodują, że w lasach pojawiają się grzyby. A razem z nimi pojawiają się grzybiarze, którzy zawsze zastanawiają się czy do koszyka trafił właśnie grzyb jadalny, niejadalny czy może nawet trujący. Jak odróżnić prawdziwki od "fałszywek"? Zapraszamy do galerii zdjęć, na których pokażemy różnice pomiędzy najczęściej mylonymi grzybami trującymi i jadalnymi.

Czym różni się borowik ponury od borowika ceglastoporego, kania od muchomora sromotnikowego, a rydz od nibyrydza? Lepiej znać odpowiedzi na te pytania, przed rodzinną wycieczką na grzyby.

KLIKNIJ W PONIŻSZY OBRAZEK I ZOBACZ ZDJĘCIA WRAZ Z OPISAMI NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH

Prawdziwki i fałszywki: Zdjęcia grzybów jadalnych i trujących

Czas na rodzinne grzybobranie. A zbieranie grzybów zawsze kojarzy się nam z rozterkami czy grzyb, którego właśnie udało się nam wyszperać jest jadalny, czy może trujący. Dla tych wszystkich, którzy mają podobne zmartwienia prezentujemy galerię grzybów, które są najczęściej mylone ze sobą.

Grzyby jadalne i vs trujące - jak uniknąć zatrucia grzybami - podstawowe zasady

Wiele jadalnych grzybów ma swoje trujące albo w najlepszym wypadku bardzo niesmaczne sobowtóry. Aby uniknąć zatrucia należy przestrzegać kilku ogólnych zasad:

  • Należy zbierać wykształcone już grzyby. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznać wszystkie wykształcone ju cechy charakterystyczne pozwalające rozpoznać gatunek. Musimy również zwracać uwagę na szczegóły budowy (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy).
  • Zbieraj i do koszyka wkładaj tylko całe grzyby. Gdy zbierzemy sam kapelusz lub nóżkę, nie będziemy w stanie z całą pewnością ustalić czy mamy do czynienia z grzybem jadalnym, czy z trującym.
  • Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach. Wtedy ściółka jest zbyt wilgotna, grzyby pleśnieją i szybciej się rozkładają. Są też bardziej podatne na atak insektów.
  • Należy też pamiętać o podstawowej zasadzie - wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i wiele jadalnych sobowtórów. To właśnie wśród nich są trujące muchomory. I to wcale niekoniecznie te czerwone. Bardzo łatwo możesz np. pomylić muchomora sromotnikowego z kanią.

Uwaga! Pomylenie tych grzybów grozi śmiercią!

PRZYKŁADY GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH

Popularne grzyby jadalne rurkowe:

Borowik szlachetny (prawdziwek)
Ma duży mięsisty kapelusz o średnicy 6-25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon biały. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie.

Podgrzybek brunatny (borowik brunatny)
Kapelusz duży, średnica 3-15 cm, ciemnobrązowy, od spodu dobrze widoczne jasnożółte rurki. Trzon 4-12 cm, dość gruby, walcowaty, jasnobrązowy. W miejscach uszkodzonych zmienia kolor, staje się zielononiebieski. Aromatyczny.

Maślak zwyczajny
Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką, łatwą do usunięcia skórką. Osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki.

Maślak sitarz
Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką skórką, osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki. Miąższ też jest lepki.

Koźlarz babka
Kapelusz ma 5-20 cm, jest miękki, poduszkowaty, szarobrązowy (w różnych odcieniach), osadzony na wysokim twardym trzonie. Spód z rurkami, szarobiały. Trzon biały z ciemnymi łuseczkami

Koźlarz czerwony
Ma gruby, gładki i mięsisty kapelusz o średnicy 6-15 cm barwy pomarańczowej, na spodzie szary. Białawy trzon pokryty jest brązowoczerwonymi łuskami. Przekrojony miąższ barwi się na ciemnoszaro

Podgrzybek zajączek
Ma zamszowy, aksamitny kapelusz o średnicy 3-10 cm w kolorze oliwkowym lub brązowym. Trzon prosty albo trochę zgięty, bladożółtawy. Miąższ żółtawobiały, nie ciemnieje. Skórka nie daje się oddzielić od miąższu. Trzon cienki.

Popularne grzyby jadalne blaszkowe

Pieprznik jadalny (kurka)
Ma średniej wielkości żółty kapelusz, choć może być nawet biały. Starsze mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, u młodych jest on podwinięty. Trzon żółty, przeważnie krótki i wygięty, z zaostrzoną podstawą.

Opieńka miodowa
Ma żółtawobrązowy płaski okrągły kapelusz pokryty niewielkimi, nieco ciemniejszymi, lekko odstającymi łuseczkami. Osadzony jest na wysmukłym trzonie w kolorze miodowym z wyraźnym białawym

Mleczaj rydz
Ma kapelusz o średnicy 4-10 cm, w środku wklęsły lub lejkowaty, pomarańczowy z ciemnymi smugami. W miejscach uszkodzonych występują plamy brudnozielone. Z przekrojonych grzybów wypływa pomarańczowe mleczko.

Gąska zielonka
Ma kapelusz o szerokości 5-10 cm, o barwie żółtozielonej lub brązowooliwkowej, dość nieregularny. Osadzony jest na wygiętym krótkim trzonie. Miąższ biały, tylko na brzegu żółtawy.

Czubajka kania
Ma duży kapelusz o średnicy 10-25 cm z ciemnymi strzępkami na górnej powierzchni, osadzony na długim, wewnątrz pustym trzonie z luźnym ruchomym pierścieniem. Blaszki delikatnie

Smardz jadalny
Ma brązowy kapelusz o kształcie jajowatej nieforemnej główki pokrytej fałdkami i wgłębieniami. Umocowany jest na białawym trzonie. Wnętrze owocnika jest puste. Gatunek

Grzyby trujące i niejadalne

Muchomor zielonawy sromotnikowy
Ma zielonkawy kapelusz, na spodzie białe blaszki. Trzon ze zwisającym pierścieniem, nieprzyjemny słodkawy zapach.

Muchomor plamisty
Ma szarobrązowy kapelusz z białymi łatkami i prążkowanym brzegiem, białe blaszki, wysmukły trzon z pierścieniem, u dołu bulwa.
Jesteś gotowy na sezon grzybowy? Sprawdź się w Wielkim Ogólnopolskim Teście Wiedzy o Grzybach! QUIZ
Muchomor czerwony
Ma duży czerwonopomarańczowy kapelusz z białymi łatkami. Cienkie białe blaszki, trzon z pierścieniem u góry, u dołu kulista podstawa. Objawy podobne do zatrucia alkoholem. Wywołuje biegunkę i wymioty, zaburzenia wzroku.

Borowik szatański
Ma poduszkowaty białoszarawy kapelusz, spód żółty, z dojrzewaniem czerwieniejący, pękaty, żółty, czerwonawy u dołu trzon, żółtawy miąższ, starsze okazy cuchną. Często mylony z borowikiem purpurowym lub ponurym.

Mleczaj wełnianka
Ma bladoceglasty kapelusz z ciemniejszymi pręgami. Podwinięte brzegi pokryte są kosmykami grzybni. Blaszki jaśniejsze od kapelusza, zapach owocowy, smak piekący. Mylony z rydzem jadalnym. Powoduje wymioty i biegunki.

Piestrzenica kasztanowata
Ma czerwonobrązowy kulisty kapelusz, na powierzchni pofałdowany, osadzony na krótkim trzonie. Ma dość przyjemny zapach. Mylony ze smardzem jadalnym. Objawami zatrucia są wymioty, biegunka, bóle głowy, drgawki, senność.

Zasłonak rudawy
Ma szorstki, brązowo-pomarańczowy kapelusz. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Trzon żółtawy. Zapach podobny do rzodkiewek. Objawy zatrucia występują po kilkunastu dniach.

Muchomor jadowity
Ma 4-8 centymetrowy biały kapelusz, początkowo owalny, potem stożkowaty o powierzchni gładkiej i kleistej. Trzon biały, smukły z bulwiastą podstawą. Miąższ biały, nie zmienia koloru.

Strzępiak ceglasty
Ma kapelusz wypukły, brązowawy, po dotknięciu ciemnieje. Blaszki szarawe, trzon białawy, czerwieniejący. Mylony z pieczarkami. Objawy zatrucia występują natychmiast po jego spożyciu.

Lisówka pomarańczowa
Ma kapelusz pomarańczowy lub brązowawy. Początkowo wypukły, potem płaski o podwiniętych brzegach. Blaszki pomarańczowożółte, słaby zapach, cierpki smak. Mylony z kurką.

GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE NA ZDJĘCIACH


Tego musisz spróbować. TOP 12 sportów wodnych


[reklama]