Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia gastronomiczna: Przepis na Chicken Tikka (kuchnia indyjska)

Redakcja
Nandu Kafle Prashad
Nandu Kafle Prashad
Szef kuchni restauracji Tandoor House - Nandu Kafle Prashad poleca przepis na popularne danie kuchni indyjskiej, Chicken Tikka.

Nandu Kafle Prashad pierwsze kulinarne szlify zdobywał jako pomocnik kucharza w niewielkiej restauracji w New Delhi. Dzięki zaangażowaniu i pasji szybko zdobył uznanie szefa kuchni i awansował. Sosy curry przez niego przygotowywane miały wielu amatorów, w krótkim czasie restauracja zaczęła pękać w szwach. Jego talent docenił hinduski biznesmen, który zamierzał otworzyć na początku lat 90. pierwszą w Polsce restaurację indyjską. Nandu chętnie przystał na propozycję. Jako jej szef, świetnie władający językiem polskim, był zapraszany do programów kulinarnych. Gotował dla najważniejszych indyjskich oficjeli odwiedzających Polskę, naszych rodzimych celebrytów i polityków, a w sopockiej Tandoor House niedawno gościł najważniejsze osoby w państwie.

CZYTAJ KONIECZNIE: Akademia gastronomiczna

Przepis na Chicken Tikka

Składniki (dla 4 osób):
pokrojone w duże kawałki (3 cm x 3 cm) 4 piersi z kurczaka, mogą być udka bez skóry ponacinane delikatnie nożem,
200 ml naturalnego gęstego jogurtu,
sok z jednej cytryny,
4 ząbki czosnku,
korzeń imbiru wielkości 1 cm,
łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego,
1 łyżeczka przyprawy garam masala,
pół łyżeczki soli,
według uznania sproszkowane chilli.

Jak zrobić?
Do blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, pokrojony korzeń imbiru, dolewamy odrobinę wody i blenderujemy na gładką pastę. Przekładamy do naczynia z mięsem, dodajemy sok z cytryny, garam masalę, kmin rzymski, sól i dokładnie wcieramy w mięso. Odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy jogurt i proszek chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Piersi nabijamy na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków i pieczemy na bardzo rozgrzanej patelni grillowej przez 5-7 minut z każdej strony lub na kratce w piekarniku z opcją grillowania w 220 st. C przez 12 do 15 minut. Jednak najlepszy efekt otrzymamy, grillując mięso na tradycyjnym grillu opalanym węglem drzewnym.

INNE PRZEPISY:

Locro z peruwiańskich gór
Akademia gastronomiczna: Tagliatelle z grzybami w sosie z sera gorgonzola
Sałatkę Portofino

Wielki konkurs Dziennika Bałtyckiego. WYGRAJ Mieszkanie za czytanie!

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki