Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia gastronomiczna: Przepis na tagliatelle z grzybami w sosie z sera gorgonzola

Redakcja
Łukasz Szczepaniak, szef kuchni restauracji Toccata
Łukasz Szczepaniak, szef kuchni restauracji Toccata
Kompozytorem karty menu restauracji Toccata w hotelu Haffner jest Łukasz Szczepaniak, szef kuchni Toccaty od siedmiu lat. Najchętniej przygotowuje dania kuchni staropolskiej oraz śródziemnomorskiej, które dzięki niecodziennym aranżacjom nabierają niezwykłych smaków.

Podczas licznych eksperymentów, prowadzonych pod okiem szefa kuchni, powstają wyjątkowe receptury dań, łączące często pozornie niepasujące do siebie składniki, wprowadzając do menu elementy kuchni fusion. Dzięki swojej pasji do gotowania Łukasz Szczepaniak odniósł sukcesy w wielu konkursach (m.in. I miejsce na I Festiwalu Kuchni Greckiej w 2006 r., I miejsce w V Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana" w 2005 r. oraz II miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski w 2006 r.).

Przepis na tagliatelle z grzybami w sosie z sera gorgonzola

Składniki (dla 4 osób):
400 g makaronu tagliatelle,
200 g grzybów świeżych lub mrożonych (szef kuchni poleca podgrzybki lub borowiki),
225 g sera gorgonzola,
2 łyżki masła,
150 ml gęstej śmietany (30-proc. ),
2 łyżki białego wytrawnego wina,
świeża szałwia,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

Jak zrobić? W garnku topimy masło, dodajemy do niego 175 g pokruszonego sera gorgonzola, a następnie podgrzewamy do pełnego rozpuszczenia. Trzymając cały czas garnek na ogniu, dodajemy śmietanę, białe wino i całość roztrzepujemy trzepaczką do gładkości. W celu uzyskania pożądanego smaku sosu należy dodać posiekaną świeżą szałwię, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie zagotować do zgęstnienia. Na patelni podsmażamy grzyby z dodatkiem cebuli, a w osobnym garnku gotujemy al dente makaron tagliatelle w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (około 8-10 minut). Gotowy makaron należy odcedzić, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygł. Przed podaniem odgrzewamy sos na małym ogniu, dodajemy do niego podsmażone grzyby z cebulą i mieszamy. Makaron polewamy aromatycznym sosem i na zakończenie posypujemy resztą sera.

Wielki konkurs Dziennika Bałtyckiego. WYGRAJ Mieszkanie za czytanie!

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki