Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz, jak powstają faworki [WIDEO]

Joanna Surażyńska-Bączkowska
Fot. Edyta Okoniewska
Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień poprzedzający okres Wielkiego Postu.

W dawnej Polsce tydzień ten stanowił czas hucznych zabaw i objadania się tłustymi pieczeniami, kiełbasami, pasztetami czy boczkiem. W Tłusty Czwartek nadal objadamy się tłustościami, ale dziś są nimi słodkie i tłuste pączki, racuchy oraz faworki, zwane też chrustem albo chruścikami. Stąd dzień ten cukiernicy nazywają cukierniczymi żniwami.

Zobacz, jak powstają faworki w Piekarni Cukierni Państwa Jarzębińskich w Kościerzynie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki