Obecnie Święto Trzech Króli i jednocześnie Objawienia Pańskiego, stanowi dzień wolnym od pracy. Jego obchody przywrócono przed pięciu laty, po ponad półwiecznej przerwie, jaka minęła od czasu skreślenia tego święta z listy dni śiatecznych przez Sejm PRL, na żądanie Władysława Gomółki, I sekretarza Komitetu Centralnego PZPR.
W starożytnym Rzymie do głosowania podczas wyborów rządzących wykorzystywano czarny i biały bób. Czarny oznaczał "nie", a biały - "tak". Po francusku bób nazywa się "la fave" i tak samo, symbolizujący go migdał, umieszczony jest w placku Trzech Króli. Służący on wyborowi migdałowego monarchy. Placek dzieli się na tyle porcji, ile osób zasiada przy stole i dodatkowo - na jeszcze jedną, przeznaczoną dla nieznajomego biedaka, zwaną też "dla Boga". Podczas jego dzielenia dziecko lub najmłodsza osoba wschodzi pod stół i podpowiada, komu podać każdą z kolejnych porcji, aby uniknąć stronniczości. Znalazca la fave w swoim kawałku ciasta zostaje Królem albo Królową Migdałową i otrzymuje złocistą koronę. Do obowiązków migdałowego monarchy należy ufundowanie szampana, wypitego przez gości za zdrowie królewskie.
Jeszcze w XIX stuleciu w dniu Trzech Króli, w domach spożywano świąteczny obiad. Wspólny posiłek ten kończyła degustacja ciasta Trzech Król, w którym znajdował się migdał, a jego znalazca otrzymywał tytuł Migdałowego Króla. Był to jeden placek lub kilka rogali, ale tylko w jednym umieszczano migdał. Monarcha otrzymywał koronę i był najważniejszą osobą w podczas świątecznej biesiady. Miał on jednak obowiązek zaproszenie jej uczestników na zabawę karnawałową w swoim domu. Natomiast panny na wydaniu, odnajdując w cieście migdał, traktowały to, jako zapowiedź szybkiego zamążpójścia.
Receptura placka Trzech Króli - rosca de Reyes
Składniki ciasta drożdżowego: 500 g mąki, 200 g masła, ćwierć litra mleka, 50 g cukru, szczypta soli, 15 g drożdży, 2 jajka (żółtka dodajemy do ciasta, a białkiem smarujemy wieniec przez wypieczeniem)
Składniki posypki: kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów oraz suszone i kandyzowane owoce
Należy wyrobić ciasto drożdżowe, z którego po wyrośnięciu w ciągu około 45 min., formuje się kulę i wciska się do niego "la fave", w postaci całego migdału albo porcelanowej figurki. Potem kulę spłaszcza się i wykonuje otwór, nadając ciastu kształt wieńca. Można też ciasto rozwałkować, pociąć na paski, zapleść z nich warkocz i uformować wieniec. Przed włożeniem do piekarnika o temp. 180 st. C, wieniec posypuje się przygotowaną wcześniej posypką. Czas wypieku - 30 - 40 min. Obecnie do ciasta dodaje się także różne nadzienia albo rodzynki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?