Zalewajka wielkanocna, czyli Smaki Pomorza na Wielkanoc. Odcinek 20 naszego programu

Maja Czech
Maja Czech

Wideo

Udostępnij:
Byliście kiedyś na prawdziwej, kaszubskiej biesiadzie? Jeżeli nie, teraz macie szansę! W kolejnym odcinku Smaków Pomorza zabieramy Was do szałasu myśliwskiego "Pan Tadeusz" w Chwaszczynie. To tam, mistrz kulinarny pokaże wam, jak zrobić tradycyjną zalewajkę Wielkanocną.

Ośrodek "Pan Tadeusz" w Chwaszczynie - idealne miejsce na biesiadę

Niepozorna wieś w powiecie kartuskim, niedaleko Żukowa. To właśnie tu wyprawia się najlepsze biesiady i wesela w okolicach Trójmiasta. Sala weselna w "Panu Tadeuszu" może pomieścić nawet 350 osób!
Ośrodek jest nie tylko największym punktem organizującym imprezy okolicznościowe na Pomorzu - jest też najstarszym tego typu budynkiem. Sala biesiadna funkcjonuje nieprzerwanie od 28 lat, a jej wystrój od tego czasu prawie w ogóle się nie zmienił.
Została zbudowana w 90% z drewna, co zapewnia jej niepowtarzalny, rustykalny klimat, który przyciąga biesiadników z całego regionu.

Jak mówi Piotr Wróbel, Zarządca "Pana Tadeusza":
Stoły, mimo że solidne, podczas biesiad zawsze uginają się od jedzenia!

Smak tradycji Pomorza

Nawiązując do literackiej nazwy ośrodka, Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski przypomina, że kultura polska to nie tylko literatura, ale również dobra kuchnia.
Chyba nie można sobie wymarzyć lepszego miejsca na przygotowanie tradycyjnego dania kaszubskiego - zalewajki wielkanocnej.

Tradycja nakazuje, by w ten Wielkanocny poranek zjeść naprawdę pożywną, rozgrzewającą zupkę - mówi Szulborski

Kaszubska zalewajka wielkanocna - przepis

Przepis należy zawsze zacząć od tego samego - najlepszej jakości składników.

Jak Wielkanoc, to oczywiście kiełbasa biała. Należy ją parzyć - nie gotować. Wtedy zachowa cały swój smak i aromat.

Na patelni rozpuszczamy dobre masło. Do niego dokładamy po kolei: cebulę czosnkową, boczek, startą marchew i pietruszkę. Na sam koniec dodajemy świątecznego charakteru - to oczywiście czosnek.

Wszystkie podprażone składniki należy przełożyć do dużego garnka, w którym wcześniej parzyła się biała kiełbasa. Do wywaru dodajemy chrzan - jego niezwykły aromat przełamie smak zalewajki.
Gotującą się zupę solimy, pieprzymy i dodajemy dobrze startego majeranku. Na koniec - jeden liść laurowy i kilka kuleczek ziela angielskiego.

Sparzoną kiełbasę kroimy w duże, ładne kawałki. Jak święta, to na bogato! Następnie powoli dolewamy maślankę i dodajemy zakwasu na mące żytniej

Wyborna zalewajka gotowa! Podawajcie tradycyjnie, po Kaszubsku - z ziemniakami i wędliną drobiową. Smacznego i wesołych świąt!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie