Wino rozluźnia, poprawia krążenie i doskonale komponuje się z posiłkami. Oto lista zabawnych powiedzonek, które rozbawią każdego, kto doceni jego smak i kunszt.

Wina wybieramy słodkie bądź wytrawne, czerwone, różowe czy białe - delektujemy się nimi podczas uroczystych spotkań, wyjść z przyjaciółkami czy podczas romantycznej kolacji. Umiecie rozpoznać różne odmiany szczepów?

Zobacz galerię

Jakie są najpopularniejsze odmiany wina?

Chardonnay - białe, z nutami cytrusowymi, maślanymi, idealnie pasuje do mięs i serów.

Sauvignon blanc - białe, rześkie, owocowe, kwaśne i uniwersalne w kuchni - pasuje do wielu potraw.

Riesling - białe, kwaśne, orzeźwiające z niedużą zawartością alkoholu, pasują do deserów.

Cabernet sauvignon - czerwone, o zapachu czarnych porzeczek, najlepiej łączyć go z ciężkimi potrawami: mięsami grillowanymi bądź pieczonymi. Jest zbyt intensywny do serów czy słodkości.

Merlot - czerwone, o delikatnym, słodkim posmaku, pasuje do pizzy i białego mięsa.

Pinot noir - czerwone, wymagające, najlepiej łączyć je z serem czy dziczyzną i rybami.

Wino różowe

Nie powstaje z połączenia białych i czerwonych winogron, lecz wyłącznie z tych drugich. Często występuje w postaci musującej, rześkiej. Interesujące jest to, że posiada jednocześnie lekkość białego wina i aromat czerwonego.

Jakie wino jest najlepsze?

Polacy najczęściej sięgają po wina półwytrawne, kosztujące od 20-30 zł. Jak wybierać dobre wino? To zawierające większą ilość alkoholu, jest produkowane z lepszej jakości winogron. To z mniejszą, z gorszej.

Od paru lat Polacy często sięgają po butelkę wina w dyskontach. Te z kolei mają na tyle szeroki asortyment, że do 30 zł możemy spróbować naprawdę dobrego trunku.