Władze Gdyni wyciągają pomocną dłoń do restauratorów. Udostępnią bezpłatnie przestrzeń pod ogródki gastronomiczne

Szymon Szadurski
Szymon Szadurski
Kolejne ogródki gastronomiczne powstać mają już niedługo m.in. przy al. Jana Pawła II. Polska Press
Gdyńscy urzędnicy wskazali dwadzieścia lokalizacji w różnych dzielnicach miasta, w których lokalni restauratorzy będą mogli już od początku czerwca otworzyć bezpłatnie ogródki gastronomiczne. W ten sposób samorząd pomaga branży będącej na skraju bankructwa.

Gdyńscy restauratorzy, podobnie zresztą, jak ich koledzy z całej Polski, na skutek restrykcji wprowadzonych przez rząd po pojawieniu się w kraju koronawirusa od połowy marca nie mogą przyjmować klientów w swoich lokalach. Część z nich próbowała jakoś sobie radzić sprzedając jedzenie na wynos. Jednak wielu innych zmuszonych zostało do całkowitego zamknięcia interesu. Byli to m.in. właściciele pubów i lokali nastawionych głównie na sprzedaż alkoholu. Nie trzeba też nikomu tłumaczyć, że po utracie jakichkolwiek przychodów na okres aż dwóch miesięcy przedsiębiorcom tym zajrzało w oczy widmo bankructwa.

Od poniedziałku w ramach tzw. odmrażania gospodarki właściciele lokali mogą ponownie przyjmować klientów w ograniczonych ilościach oraz w ogródkach gastronomicznych. Jak jednak mówią, sytuacja nadal daleka jest od idealnej. Liczą się z ogromnym spadkiem obrotów w porównaniu do ubiegłorocznego lata.

- Społeczeństwo zostało skutecznie wystraszone - mówi nam jeden z bardziej znanych, gdyńskich restauratorów. - Jego znaczna część nadal boi się wychodzić z domu i spotykać ze znajomymi. Wiele osób straciło też pracę lub zubożało na skutek obniżenia zarobków przez pracodawców. Powoduje to, że z przyczyn czysto ekonomicznych mniej chętnie odwiedzały będą puby, lokale i restauracje. Nie możemy też, póki co, liczyć na wizyty klientów z zagranicy, w tym na bogatych pasażerów wycieczkowców. To wszystko powoduje, że wielu z nas będzie miało potężne kłopoty, aby wyjść na prostą i wykaraskać się z tarapatów, zafundowanych nam przez rząd.

Nasz rozmówca dodaje, że także atmosfera w otwartych dopiero co lokalach powoduje, iż mnóstwo osób omijać będzie je szerokim łukiem aż do momentu całkowitego zniesienia restrykcji.

- Cześć narzucanych nam regulacji jest po prostu nieżyciowa i bardzo nie podoba się klientom - mówi restaurator. - Jak mam dla przykładu egzekwować, aby przy tym samym stoliku siedziały wyłącznie osoby, które są rodziną lub mieszkają razem? Sprawdzać im zameldowanie w dowodzie osobistym? Klienci próbują siadać przy barze i niektórym trudno wytłumaczyć, że jest to obecnie zabronione. Mam zatrudnić ochronę i kazać ich wynosić, albo wzywać na nich policję? Fatalnym pomysłem jest też nakaz spożywania potraw plastikowymi sztućcami. Dobrze chociaż, że wycofano się z kretyńskiego pomysłu mierzenia temperatury klientom. Krótko jednak podsumowując, w takiej atmosferze trudno jest prowadzić lokal tak, aby ludzie "walili" do niego drzwiami i oknami. Niestety już dziś to widać.

Dlatego też w tej trudnej sytuacji do lokalnej branży restauratorów pomocną dłoń postanowili wyciągnąć gdyńscy samorządowcy. Od 3 czerwca do 3 września udostępnią im bezpłatnie przestrzeń pod urządzenie ogródków gastronomicznych w co najmniej dwudziestu punktach w mieście.

Ustalone lokalizacje

  • ul. Bryla i Staniszewskiego (Chwarzno)
  • Park Kiloński (Chylonia)
  • ul. Świecka i Krzywa (Chylonia)
  • ul. Chylońska i Owsiana (Cisowa)
  • ul. Gorczycowa (Dąbrowa)
  • ul. Szafranowa i Rdestowa (Dąbrowa)
  • ul. Chwaszczyńska i Zapolskiej (Karwiny)
  • ul. Płk. Dąbka i Kwiatkowskiego (Obłuże)
  • ul. Unruga i Kwiatkowskiego (Obłuże)
  • ul. Płk. Dąbka i Zielona (Oksywie)
  • ul. Świętopełka i al. Zwycięstwa (Orłowo)
  • al. Zwycięstwa przy pomniku (Orłowo)
  • ul. Horyda i Romanowskiego (Pogórze)
  • ul. Bławatna i Sępia (Pustki Cisowskie)
  • ul. Kopernika, Orląt Lwowskich i Redłowska (Redłowo)
  • al. Jana Pawła II (Śródmieście)
  • ul. Gryfa Pomorskiego i Szefki (Wielki Kack)
  • ul. Radosna i Szczęśliwa (Wielki Kack)
  • ul. Chwarznieńska i Rolnicza (Witomino)
  • ul. Wielkokacka i Graniczna (Witomino)

Restauratorzy chcący bezpłatnie otworzyć ogródki gastronomiczne w tych lokalizacjach mogą do 29 maja składać oferty w rozpisanym właśnie przetargu. O tym, komu w pierwszej kolejności użyczony zostanie gminny grunt, decydowały będą m.in. estetyka zaproponowanego punktu, sposób zagospodarowania i aranżacja. Urzędnicy dali sobie czas na podjęcie decyzji do 3 czerwca. Wszystko po to, aby restauratorzy mieli następnie kilka dni na urządzenie tymczasowych lokali. Każdy z właścicieli ogródków gastronomicznych otrzyma do dyspozycji teren o powierzchni do 300 metrów kwadratowych. Dzięki temu będzie w stanie dochować norm, narzuconych przez służby sanitarne. Lista potencjalnych lokalizacji w Gdyni dla nowych ogródków gastronomicznych nie jest też zamknięta. Urzędnicy czekają na propozycje od samych restauratorów, tak, aby jak najlepiej trafić w ich oczekiwania.

Google posłuchał klientów.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie