Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilia na Kaszubach. Te potrawy obowiązkowo były na stole. I są do dziś [WIDEO]

Maria Sowisło
Maria Sowisło
Wideo
od 7 lat
Wigilia na Kaszubach pachnie drożdżówką, piernikami i zupą z brzadu. Zanim jednak rodzina usiądzie przy stole, jest dzielenie się opłatkiem. Dawniej jeden z nich miał różowy kolor. Nie był przeznaczony dla ludzi. Zresztą wiele zwyczajów wigilijnych na Kaszubach mogło zjeżyć włosy na głowie.

Pierniki własnej roboty i przepięknie zdobione na Kaszubach są do dzisiaj. To tradycja, która przetrwała. Mało tego. Są osoby, które sztukę zdobienia wzniosły na wyżyny, jak Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka.

Na Kaszubach Wigilia to przede wszystkim zupa z brzadu, czyli z suszonych owoców. Z takich, jakie rosły latem w sadzie - gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie.

Wigilijna kolacja tuż, tuż. Warto zadbać, by na stole wśród potraw tych współczesnych, zagościły również tradycyjne. Takie, jakie gotowały nasze prababcie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki