Pierniki własnej roboty i przepięknie zdobione na Kaszubach są do dzisiaj. To tradycja, która przetrwała. Mało tego. Są osoby, które sztukę zdobienia wzniosły na wyżyny, jak Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka.
Na Kaszubach Wigilia to przede wszystkim zupa z brzadu, czyli z suszonych owoców. Z takich, jakie rosły latem w sadzie - gruszki, jabłka, śliwki i wiśnie.
Wigilijna kolacja tuż, tuż. Warto zadbać, by na stole wśród potraw tych współczesnych, zagościły również tradycyjne. Takie, jakie gotowały nasze prababcie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?