Festiwal Potraw Kaszubskich Kaszebscze Jestku odbywa się po raz siódmy. Od godz. 14 zaczną przygotowywać potrawę kaszubską. Do konkursu zgłosiło się 6 szkół gastronomicznych, 4 koła gospodyń wiejskich, 3 podmioty gastronomiczne oraz 3 zawodników indywidualnych.
Żurawina z Kaszub ucierana na zimno-produktem tradycyjnym Pomorza
A jak smakują kaszubskie metamorfozy gołąbków z sosem pokrzywowym i z owoców, roladki ze szczupaka z musem rybnym, puree z dyni i marchewki na carpaccio z buraków, rolada z sandacza na placuszkach z dyni w sosie koperkowym? Nagrodami są talony oraz złote, srebrne i brązowe łyżki. Widzom czas oczekiwania umilą występy Kapeli Kaszubskiej, pokazy mistrzów gastronomii i degustacja potraw.
Czytaj więcej na stronie kartuzy.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?